Cameron foloseşte „Brexit” ca monedă de schimb pentru „schimbări” în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cameron foloseşte „Brexit” ca monedă de schimb pentru „schimbări” în UE

Externe 07 Ianuarie 2016 / 16:02 505 accesări

Odată cu începerea noului an, premierul britanic David Cameron a început să fluture steagul schimbării pe la uşile cancelariilor din UE. Schimbările la care se referă Cameron, bune şi aplicabile pentru Marea Britanie, sunt acum prezentate ca modificări majore ce ar putea fi benefice pentru întreaga Uniune. Menţionăm că aceste schimbări sunt cele care condiţionează ieşirea Marii Britanii din UE, celebrul „Brexit”.

Prima cancelarie vizitată a fost cea a Germaniei, după cum ne demonstrează articolul apărut joi în cotidianul german Bild. „De mai mulți ani, sprijinul față de parteneriatul nostru (european) este în recul”, scrie șeful cabinetului de la Londra, invitat miercuri și joi la congresul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), aliatul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. „Acesta este motivul pentru care negociez în favoarea schimbărilor care răspund preocupărilor cetățenilor britanici”, afirmă David Cameron, care din Bavaria se va îndrepta spre Budapesta, pentru o întâlnire cu prim-ministrul ungar Viktor Orban.

După cum menţionam mai sus, aceste schimbări sunt propuse în contextul ameninţării Marii Britanii cu un „Brexit”. Primul pas este organizarea unui referendum privind apartenența Marii Britanii la UE, consultarea anunțată cel târziu pentru sfârșitul lui 2017 putând avea loc chiar în această vară, posibil în iunie, conform presei din insulă. „Aceste schimbări vor servi de asemenea Uniunii Europene, iar Germania poate ajuta la succesul lor”, susține David Cameron, care afirmă că vrea reducerea birocrației în cadrul UE și acordarea de puteri sporite statelor membre. În noiembrie 2015, Angela Merkel s-a declarat „rezonabil de încrezătoare” față de un acord cu Londra pentru „Brexit”. „Germania își va aduce, în toate cazurile, contribuția sa, în măsura în care acest lucru este posibil în conformitate cu regulile europene”, a afirmat cancelarul.

„Vrem reguli clare pentru ca reformele zonei euro să nu dăuneze țărilor care nu fac parte din ea. Ca și Germania, Marea Britanie crede în principiile liberei circulații a lucrătorilor. Însă aceasta nu poate să însemne, așa cum se întâmplă astăzi, că ai dreptul din prima zi la toate prestațiile sociale, și de aceea am propus reducerea lor pentru următorii patru ani”, explică premierul britanic în articolul din Bild. Cameron a anunțat marți că membrii guvernului său vor avea libertatea de a se implica în campania pentru referendum fie pentru rămânerea țării în UE, fie pentru ieșirea ei din blocul comunitar.

Taguri articol


12