Numărul îmbolnăvirilor de gripă și infecții respiratorii a înregistrat creșteri în ultima perioadă, fiind consemnate și decese, în urma complicațiilor ivite, ce-i drept, la pacienți care aveau și afecțiuni asociate. Cât va mai circula virusul gripal și ce este de făcut pentru a ne păzi de el? Managerul Institutului „Matei Balș“ din București, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat că virusul gripal va circula până la sfârșitul lunii martie sau poate chiar până în aprilie; cel puțin acestea sunt estimările. ”Cu gripa, în momentul de față, stăm bine, în sensul că suntem în desfășurarea sezonieră. (...) Vorbim de gripă sezonieră. Principalul tip de virus este cel de grup A, respectiv A/H1N1. Partea proastă a lui este că generează la persoane relativ tinere forme severe de boală uneori (...)”,a explicat profesorul, într-o conferință susținută la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), citat de Agerpres. Vaccinarea reprezintă o măsură de prevenire sigură, astfel că cine nu s-a vaccinat încă o mai poate face.
MODIFICĂRILE DE TEMPERATURĂ, VINOVATE Modificările de temperatură conduc la circulația virusului gripal, potrivit profesorului. ”Anul acesta, virusul este mai agresiv pentru că (...) face pasaje repetate pe populații umane și, pe măsură ce trece de la o persoană la alta, își crește virulența. Așa s-a întâmplat și cu virusul gripal AH1N1. Dacă în 2009 nu a dat cine știe ce cazuri severe, în momentul de față își crește agresivitatea”, a declarat prof. univ. dr. Streinu-Cercel.
CUM DEBUTEAZĂ Specialiștii spun că gripa debutează cu dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, cu senzație de globi oculari în fundul capului, febră, dar și cu boală diareică. Prof. univ. dr. Streinu-Cercel le-a recomandat pacienților să consulte mai întâi medicul de familie la cele mai mici semne de gripă, nu să apeleze la camerele de gardă de la spitalele de boli infecțioase. ”Nu veți face decât să creșteți gradul de aglomerație în zona respectivă și transmiterea virusului să fie mult mai facilă. Populația trebuie să știe că nu circulă numai virusul gripal, ci cu o multitudine de virusuri cu tropisme respiratorii, a căror treabă este să dea afecțiuni ale tractului respirator superior - rinofaringite”, a explicat profesorul.
MĂSURI ALE SPITALELOR
INSP a anunțat noi cazuri de decese cauzate de virusul gripal. Astfel, în perioada 8 - 14 februarie, INSP a comunicat 12 decese noi la cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI) confirmate cu virus gripal, din care 10 cu A/H1 pdm09 (gripă porcină) și două cu AH3. ”Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este de 21, din care 19 cu A/H1 pdm09 și 2 cu AH3”, potrivit INSP. În țară, unele spitale au luat măsuri stricte în contextul numărului de îmbolnăviri. De exemplu, medicii de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești vor efectua, în perioada următoare, doar operații pentru cazurile care reprezintă urgențe, în condițiile în care în Secția de Terapie Intensivă (ATI) sunt internați mulți bolnavi cu gripă care au nevoie de suport ventilator, iar internările pentru pacienții cu afecțiuni cronice se suspendă temporar. Conform SJU, un al patrulea pacient pentru care a fost confirmat virusul gripal a decedat la ATI. La Constanța nu a fost semnalat niciun deces, potrivit INSP. Precizăm că spitalele din județ au limitat accesul vizitatorilor, unele instituind chiar starea de carantină.
Citește și:
Gripa face noi victime! Vezi câți oameni au murit!
Carantină la Spitalul Județean Constanța! Vezi de când!
„Dacă sunteţi bolnav de gripă, staţi acasă!“ Avem deja gripă porcină!