Cartea la extreme: liliputană sau gigantică?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Comorile” din Biblioteca Judeţeană

Cartea la extreme: liliputană sau gigantică?!

Eveniment 26 Februarie 2013 / 00:00 652 accesări

Pentru iubitorii lecturii, o vizită în depozitele de carte ale Bibliotecii Judeţene (BJ) „Ioan N. Roman”, în special la rafturile unde se află Colecţii speciale, are ceva tainic, comparabil cu pătrunderea într-un sanctuar. De altfel, spaţiul unde „sălăşluiesc” volumele de patrimoniu şi cartea bibliofilă este loc predilect pentru „pelerinaj”, de câteva ori pe an, când BJ deschide larg uşile depozitelor, pentru a le oferi vizitatorilor de toate vârstele circuite diurne sau nocturne.

Cărţile cu cel mai mare succes la public, din cele peste 2.000 de volume incluse în fondul „Colecţii speciale”, sunt cele de dimensiuni... extreme: cea mai mică şi, respectiv, cea mai mare carte.

DELICIUL COPIILOR Cea mai mică dintre cărţi, care face deliciul publicului, are o înălţime de 2,5 centimetri şi nu este tipărită în limba română. „Este un fragment din Tora, Biblia evreilor, Cartea a cincea. Este scrisă în ivrit, un dialect al limbii ebraice. Nu este o carte veche ca an de apariţie, este din secolul al XX-lea, însă nu apare anul tipăririi pe foaia de titlu. A fost tipărită la Chicago”, a spus bibliotecara Doina Moşoiu, de la secţia „Colecţii speciale”. „Este o carte deosebită, în format liliput, termen folosit în biblioteconomie pentru a desemna cărţile de format foarte mic. E o carte care face deliciul celor mici, dar şi al celor mari, al adulţilor”, a mai spus Doina Moşoiu.

HĂRŢI DE SECOL XVII, ÎNTR-UN ATLAS URIAŞ La antipod se află un atlas cu o înălţime de un metru. Chiar dacă este o carte relativ... nouă, tipărită în anul 1971, la editura germană Belser, conţinutul volumului are o vechime de câteva secole. Între copertele din piele ale atlasului se regăsesc reproduceri după hărţi din secolul al XVII-a, întocmite de cartografi celebri ai vremii, precum Joan Blaeu, Frederick de Witt sau Hendrik Hondius. „Atlasul Marelui Elector” (Friederico Wilhelmo de Brandenburg, în latină) deţinut de BJ reproduce, în paginile sale impresionante, hărţile din „Atlas des Grossen Kurfürsten”, aflat la Biblioteca Germană de Stat din Berlin (Deutsche Staatsbibliothek Berlin).

„Pe internet, un astfel de atlas ajunge şi la 4.500 de euro”, a spus Doina Moşoiu.

Taguri articol


12