Cărţi de istorie şi memorii cu parfum de amintire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Volume științifice

Cărţi de istorie şi memorii cu parfum de amintire

Cultură 27 Iulie 2016 / 17:29 2344 accesări

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc

Adrian Cârlescu

Adrian Cârlescu

Un adevărat regal livresc are loc, în aceste zile, la Mangalia, unde se desfăşoară cea de-a 19-a ediție a Târgului estival „Carte la nisip” (manifestare culturală organizată pentru prima dată în urmă cu 26 de ani). Joi, 28 iulie 2016, începând cu ora 20.30, va avea loc lansarea a două cărți științifice: „O istorie a orașului Cernavodă”, scrisă de jurnalistul Adrian Cârlescu și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, respectiv „În amintirea unui istoric român - Nicolae Ciachir”, coordonată de prof. dr. Nicoleta Ciachir și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc. După lansările de carte va urma un concert de muzică folk, susținut de cunoscutul interpret și cantautor Radu Crăciunescu. Au confirmat participarea la seara culturală: specialiști în istorie, filologi, profesori universitari, cercetători științifici și oameni de cultură din județul Constanța, dar și din țară, unii dintre ei fiind colaboratori la cel de-al doilea volum, ieșit de sub tipar în urmă cu doar câteva zile.

„O istorie a orașului Cernavodă”

Această carte a fost publicată în toamna anului trecut, după finalizarea Târgului estival de carte de la Mangalia, motiv pentru care Gheorghe Todor, inițiatorul și organizatorul principal al Târgului, a inclus-o în programul din acest an. Istoria orașului Cernavodă nu putea fi scrisă altfel decât în contextul istoriei Dobrogei, astfel că toți cei interesați de această carte pot afla numeroase informații despre istoria teritoriului din Dunăre și Marea Neagră. Volumul a apărut la inițiativa primarului de anul trecut al orașului Cernavodă, prof. Gheorghe Hânsă, care a dorit să promoveze istoria Cernavodei și obiectivele turistice din apropierea orașului. Cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2015 - Ziua națională a României, cartea a fost oferită în dar tuturor elevilor care învață în școlile orașului Cernavodă.

Printre subiectele de interes pentru istoria Dobrogei, prezentate de cercetătorul științific doctor Sorin Marcel Colesniuc în prima parte a volumului, sunt: culturile neolitice din Dobrogea (cultura Hamangia fiind cercetată de autor și la Mangalia), valurile de apărare dintre Cernavodă și Constanța, perioada în care Mircea cel Bătrân a stăpânit Dobrogea, expedițiile militare întreprinse de Vlad Țepeș și Mihai Viteazul în Dobrogea și altele. Călătorii străini care au traversat Dobrogea, la începutul secolului al XIX-lea, pe traseul Cernavodă - Constanța, au subliniat, în jurnalele lor de călătorie, necesitatea construirii unui canal navigabil între Cernavodă și Constanța, care să lege Dunărea de Marea Neagră. Ion Ionescu de la Brad a lăsat numeroase însemnări despre utilitatea construirii căii ferate dintre Cernavodă și Constanța. Prima parte a volumului se încheie cu Războiul de Independență al României și Pacea de la Berlin, în urma cărora Dobrogea a fost reintegrată statului modern român. În partea a doua a lucrării, care cuprinde șase capitole: Anexarea Dobrogei, De la 1879 la 1900, De la 1900 la Primul Război Mondial, Perioada interbelică, Perioada comunistă și Perioada actuală, printre temele abordate de jurnalistul Adrian Cârlescu găsim informații despre: starea deplorabilă a localităților din Dobrogea în momentul unirii cu România, Proclamația regelui Carol I către dobrogeni, motivele pentru care Cernavodă devine capitală de județ, colonizarea Dobrogei, Constituția Dobrogei, construirea Podului „Carol I” (redenumit ulterior Podul „Anghel Saligny”), distrugerile provocate de Primul Război Mondial, activitățile legionare de la sfârșitul perioadei interbelice, Reforma agrară, naționalizările unităților industriale, canalul vechi și canalul nou, dezvoltarea orașului în perioada ceaușistă, Centrala Nuclearo-Electrică, construirea Podului „Sf. Maria” și multe alte informații deosebit de interesante din istoria orașului Cernavodă, de la Unirea Dobrogei cu România și până în prezent.

„În amintirea unui istoric român - Nicolae Ciachir”

Cea de-a doua carte, „În amintirea unui istoric român - Nicolae Ciachir”, tipărită în format academic, cu un număr de 1.200 de pagini, a cărei apariție a fost coordonată de prof. dr. Nicoleta Ciachir și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, reprezintă un omagiu adus prof. univ. dr. Nicolae Ciachir (1927-2007), fondatorul Asociației de Balcanistică și Slavistică din România (ABSR), cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înființarea Asociației. Cartea cuprinde 40 de evocări ale celor care l-au cunoscut pe Nicolae Ciachir, printre ei fiind: prieteni, colegi, foști studenți, masteranzi și doctoranzi, dar și 62 de studii aparținând unor specialiști în istorie, profesori universitari, cercetători, filologi, diplomați etc. din: România, Bulgaria, Serbia, Germania, Italia, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

În total, volumul cuprinde evocările și studiile a 85 de persoane, inclusiv cele ale coordonatorilor. Printre cei 83 de colaboratori ai volumului sunt: prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, prof. univ. dr. emerit Iulian Cârțână, prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, dr. Lucian Dindirică, prof. univ. dr. Ștefan Doinov (Bulgaria), prof. univ. dr. Constantin Geambașu, dr. Marin Gherman, dr. docent Serhii Hakman (Ucraina), prof. univ. dr. Constantin Hlihor, prof. univ. dr. habilitat Vladimir Iliescu, prof. univ. dr. Nicolai Jechev (Bulgaria), dr. habilitat Helena Krasowska (Polonia), prof. univ. dr. Gabriel Leahu, prof. univ. dr. Ilie Luceac (Ucraina), prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu, dr. Gelcu Maksutovici, diplomat dr. Nicolae Mareș, dr. Miodrag Milin, dr. Virgil Ștefan Nițulescu, dr. Drago Njegovan, prof. univ. dr. Ioan Opriș, prof. univ. dr. Vladimir Osiac, prof. univ. dr. Alexandru Oșca, prof. univ. dr. Ștefan Păun, prof. univ. dr. emerit Ioan Rebușapcă, prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. dr. emerit Maria Totu, prof. univ. dr. Ștefan Vergatti.

Renumiți istorici constănțeni și pasionați de istorie, ale căror studii se referă la istoria Dobrogei, se află printre cei care au trimis evocări și studii științifice pentru a fi publicate în volum: prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu, prof. univ. dr. Stoica Lascu, prof. univ. dr. Marian Cojoc, dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Virgil Coman, dr. Costin Scurtu, dr. Florin Stan, dr. Constantin Cheramidoglu, dr. George Varsami, dr. Mădălina Lasca, dr. Laura Stroe, dr. Enache Tușa și drd. George Lascu.

În câteva cuvinte, Nicolae Ciachir este un renumit istoric român, balcanolog, slavist, specialist în istorie modernă universală și relații internaționale. La începutul volumului, cei interesați pot consulta o parte din opera științifică a profesorului Nicolae Ciachir, care cuprinde, în total: 43 de cărți, peste 350 de studii de specialitate și peste 1.500 de articole de popularizare a istoriei. Nicolae Ciachir a desfășurat o activitate de 53 de ani în învățământul superior românesc și a fost: membru al Societății de Științe Istorice din România; membru al Societății Bulgare de Științe Istorice; membru al Societății de Științe Istorice a Regiunii Kosovo-Priștina, membru în Comisia mixtă de istorie româno-bulgară, româno-iugolslavă și româno-sovietică și a primit numeroase premii și decorații: premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române; Cavaler al Ordinului cultural bulgar „Kiril și Metodiu” - clasa I; Ordinul cultural iugoslav și multe altele.

Volumul este structurat astfel: la început sunt menționați cei 83 de colaboratori, după care se află materialul scris de Nicoleta Ciachir „În amintirea unui istoric român ca argument”. Urmează o parte din contribuțiile istoriografice ale profesorului Nicolae Ciachir - volume, studii și articole. În continuare sunt inserate amintirile celor care l-au cunoscut pe Nicolae Ciachir, în total - 170 de pagini. Capitolul cel mai vast este cel care cuprinde studiile științifice ale coordonatorilor și colaboratorilor - 930 de pagini. În loc de concluzii, cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc a scris două articole: „File din istoria Asociației de Balcanistică și Slavistică din România” și „Câteva cuvinte despre prof. univ. dr. Nicolae Ciachir”. La finalul volumului, coordonatorii au adăugat 30 de pagini cu fotografii din arhiva de familie a prof. univ. dr. Nicolae Ciachir.



12