Cartofii prăjiţi reunifică Belgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cartofii prăjiţi reunifică Belgia

Externe 28 Noiembrie 2014 / 00:00 766 accesări

Adio, criză politică și blocaj instituțional, autorităţile francofone şi germanofone din Belgia au decis să îşi unească eforturile cu cele ale omologilor lor flamanzi, pentru a apăra ”cartofii prăjiţi belgieni”, pe care doresc să îi înscrie în patrimoniul cultural UNESCO, au anunţat, ieri, cele două comunităţi. Flandra, regiunea din nordul regatului, unde trăiesc șase milioane din populaţia de 11 milioane a Belgiei, a înscris de un an, pe lista patrimoniului imaterial, un preparat care se bucură de o popularitate uriaşă: cartofii prăjiţi în ulei. Comunitatea Wallonie-Bruxelles, care reprezintă aproximativ 4,5 milioane de francofoni, alături de micuţa comunitate germanofonă din Belgia, compusă din 70.000 de persoane care vorbesc limba germană în estul ţării, se pregătesc să facă acelaşi lucru, a dezvăluit ministrul valon al Agriculturii, René Collin. Acest anunţ a fost făcut cu câteva zile înainte de lansarea celei de-a patra ediţii a Săptămânii Cartofilor Prăjiţi, care se va desfăşura între 1 şi 7 decembrie, pe parcursul căreia cornete de cartofi prăjiţi vor fi distribuite gratuit în faţa magazinelor, gheretelor şi tonetelor (fritkos, în limba olandeză) care vând acest produs în regatul belgian.

Site-ul www.semainedelafrite.be îi invită pe belgieni, prin intermediul sloganului ”Cu toţii împreună pentru cartofii noştri prăjiţi belgieni!”, să semneze o petiţie pentru ca acest preparat alimentar să fie inclus, alături de gastronomia franceză şi cea mexicană, în rândul specialităţilor culinare clasate de UNESCO şi să intre astfel în istorie.

INVENTAR LA SORTIMENTELE DE BRÂNZĂ O campanie la fel de inedită a demarat Wikipedia, care a lansat, în Franţa, o inițiativă de strângere de fonduri, intitulată Wikicheese, pentru o mai bună ilustrare pe această enciclopedie online a articolelor dedicate sortimentelor de brânză franţuzească. Franţa este renumită pentru deosebita varietate de brânzeturi produse în această ţară, aspect care a fost sesizat inclusiv de generalul Charles de Gaulle, preşedinte al acestei republici, între 1958 şi 1969, care se întreba retoric: ”Cum să guvernezi o ţară care are 246 de tipuri de brânză?”.

În prezent, există între 300 şi 500 de sortimente de brânză în Franţa. Diversitatea brânzei franţuzeşti nu este însă foarte bine reprezentată pe Wikipedia, cea mai importantă enciclopedie online gratuită la nivel mondial, realizată de utilizatori de internet din întreaga lume. Astfel, Wikimedia Franţa, o filială a fundaţiei non-profit Wikimedia care administrează enciclopedia Wikipedia, a lansat o campanie online de strângere a unei sume de 5.000 de euro, intitulată Wikicheese. Suma de bani strânsă în această campanie va fi folosită pentru cumpărarea a cel puţin 200 de sortimente de brânză franţuzească şi a echipamentelor foto necesare pentru fotografierea acestor tipuri de brânză, astfel încât să poată fi ilustrate şi completate articolele dedicate acestora de pe Wikipedia, potrivit explicaţiilor publicate de Wikimedia France pe site-ul pe care a fost lansată campania de strângere de fonduri (www.kisskissbankbank.com/wikicheese).

Scopul campaniei este ca în peste o lună de zile să fie strânsă această sumă de bani necesară pentru o mai bună ilustrare, pe Wikipedia, a diferitelor sortimente de brânză franţuzească, astfel încât utilizatorii enciclopediei online să poată să diferenţieze mai uşor o brânză Camembert de una de tip Échourgnac. Până în prezent, în cadrul campaniei Wikicheese, a fost strânsă suma de 2.190 de euro, de la 49 de donatori, însă donaţiile pot fi făcute în continuare, timp de 35 de zile. Lansată în limba engleză, pe 15 ianuarie 2001, Wikipedia nu publică niciun fel de conţinuturi publicitare. Wikipedia este o enciclopedie generală, disponibilă pe internet sub licenţă liberă în 285 limbi, având conţinut deschis tuturor, atât pentru utilizare cât şi pentru dezvoltare. Este dezvoltată prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane şi administrată de fundaţia non-profit Wikimedia.



Ştiri recomandate

12