Cartofili constănţeni de... diamant, aur şi vermeil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Triumful colecţionarilor de la malul mării

Cartofili constănţeni de... diamant, aur şi vermeil

Cultură 19 Iulie 2012 / 00:00 666 accesări

La orice competiţie la care participă, cartofilii de la malul mării, membri ai Asociaţiei Filateliştilor „Tomis” (AFT), se impun în faţa colecţionarilor din ţară şi străinătate, exponatele lor reuşind să câştige cele mai importante distincţii. Este şi cazul celor doi împătimiţi ai cărţilor poştale ilustrate, Oana Cornescu şi Gabriel-Octavian Nicolae, care s-au întors cu o medalie de aur şi una de vermeil, de la Expoziţia Internaţională „Hunfila”, ce s-a desfăşurat, în perioada 6-8 iulie, la Kalocsa, în Ungaria.

OANA CORNESCU, DISTINSĂ CU AUR Colecţionara Oana Cornescu a obţinut aurul la clasa Cartofilie, pentru exponatul „Once Upon a Time in Constantinople”, precum şi un premiu special al juriului. „Povestea” prezentată de prof. Oana Cornescu este... ilustrată de Max Fruchtermann, unul dintre cei mai mari editori de la începutul secolului al XX-lea, care a surprins pitorescul şi exotismul Constantinopolului.

„Exponatul meu cuprinde numai cărţi poştale editate de Max Fruchtermann, de origine austriac, care a stat în Constantinopol şi a surprins viaţa oraşului în toate aspectele ei”, a spus Oana Cornescu.

VERMEIL PENTRU GABRIEL NICOLAE Exponatul care i-a adus medalia de vermeil preşedintelui AFT, Gabriel-Octavian Nicolae, este dedicat... berii, „Long Live the Beer!”/ „Trăiască berea!”. „Este un exponat care prezintă pe patru feţe de panou 96 de ilustrate ce redau povestea romanţată a începuturilor industriei berii în România. Sunt prezentate în ilustrate spectaculoase primele fabrici de bere de pe teritoriul României, cum ar fi cele de la Timişoara (înfiinţată la 1718, de prinţul Eugeniu de Savoya), Bucureşti (fabricile Luther, Oppler, Bragadiru), celebra fabrică de bere de la Azuga sau cea de la Ciclova Montana din Caraş-Severin. Sunt şi alte ilustrate care prezintă celebre berării din ţara noastră, dar şi alte poveşti în imagini dedicate consumului de bere”, a spus Gabriel-Octavian Nicolae.

DIAMANT PENTRU ARH. RADU CORNESCU La puţin timp după succesul celor doi colecţionari, un alt cartofil constănţean, arh. Radu Cornescu, soţul Oanei Cornescu, s-a impus detaşat la cea de-a XVIII-a ediţie a Expoziţiei Filatelice Naţionale „Filex Transsilvanica” de la Bistriţa, obţinând Marele Premiu cu rang de Diamant. Împătimitul colecţionar constănţean a atras atenţia juriului competiţiei, ce s-a desfăşurat între 9 şi 15 iulie, cu exponatul „Vilegiatura la începuturi”, ce cuprinde 191 de cărţi poştale de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.



12