Doar astăzi mai pot vedea constănțenii expoziția dedicată marinei turce și celebrului cartograf și amiral al lui Suleyman Magnificul. Deschisă în sala Clio a Muzeului Marinei Române, expoziția oferă o imagine de ansamblu asupra navigației otomane, punctul central al manifestării fiind celebrul amiral, geograf şi cartograf care a rămas în istorie ca fiind cel care, în anul 1528, a întocmit cea de-a doua hartă a lumii, care include și America.
Piri Reis s-a născut la Gallipoli, pe coasta Mării Egee a Turciei, între 1465 şi 1470 (nu se știe exact anul) şi a decedat în 1553. El este cunoscut pentru hărțile și diagramele adunate în lucrarea „Kitab-i Bahriye” / „Carte de navigație”, care conține informații detaliate cu privire la navigație, precum și diagrame extrem de precise care descriu porturile și orașele importante ale Mării Mediterane. Piri Reis a participat, în anul 1523, alături de flota otomană la campania de cucerire a insulei Rodos. În timpul expediției militare din Egipt i-a câștigat admirația și sprijinul vizirului Ibrahim din Parga, care, în 1526, i-a prezentat „Cartea de navigație” lui Suleyman Magnificul.
Un fragment dintr-o primă hartă a lumii, întocmită de Piri Reis, în 1513, a fost descoperit, în anul 1929, în Palatul Topkapî din Istanbul. Acesta cuprinde numeroase informații geografice despre marinarii europeni și musulmani din secolul al XVI-lea și care a fost întocmit pe baza a nu mai puțin de 20 de hărți, printre care și cele întocmite de Cristofor Columb, care s-au pierdut.
Expoziția este organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, în parteneriat cu Muzeul Marinei Române.
Astăzi, expoziția poate fi vizitată între orele 09.00 și 17.00. Intrarea este liberă.