Cât costă carnea de porc în piețele constănțene?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Românii mănâncă un milion de porci de Crăciun

Cât costă carnea de porc în piețele constănțene?

Eveniment 20 Decembrie 2014 / 00:00 3934 accesări

Ca să simtă mirosul Sărbătorilor de Iarnă, de pe mesele românilor de Crăciun nu lipsesc produsele preparate din carne de porc și cozonacul. Febra cumpărăturilor a cuprins în această perioadă nu doar marile magazine, care sunt pline de oameni în căutarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Și în marile piețe din oraș forfota este cuvântul de ordine încă de la primele ore ale dimineții. De câteva zile, piețele sunt pline de constănțeni care sunt în căutarea celor mai bune prețuri și a celor mai proaspete produse, iar cea mai mare aglomerație este în magazinele de carne. ”Vreau să cumpăr niște carne de porc pentru Sărbători. Voi cumpăra câteva kilograme de pulpă pentru friptură, carne de lucru pentru sarmale și voi cumpăra organe ca să fac răcituri și tobă”, a spus o constănțeancă aflată la cumpărături vinieri, în Piața Tomis III. În unul dintre magazinele de carne aglomerate din Piața Tomis III, un kilogram de cotlet cu os se vindea cu 19 lei, ceafa fără os costa 18 lei/kg, mușchiulețul de porc - 19 lei, iar un kilogram de fleică era 18,5 lei. În alt magazin din aceeași piață, carnea de lucru care aștepta să fie tocată pentru a intra în compoziția sarmalelor costa 17 lei/kg, iar organele de porc folosite pentru specialități precum tobă, caltaboși, lebăr și cârnați se vând la prețuri pornind de la șase lei. Astfel, ficatul de porc costă 7,5 lei/kg, limba este 15 lei/kg, capul de porc este 6,2 lei/kg, iar urechile se vând cu aproximativ 10 lei/kg. Cei care nu vor să mai petreacă timp cu prepararea acestor specialități le pot cumpăra deja pregătite din magazine. Astfel, un kilogram de cârnați proaspeți costă 20 - 23 de lei, toba se vinde cu aproximativ 25 de lei/kg, în funcție de producător, și caltaboșii se găsesc în magazinele de specialitate la prețuri pornind de la 23 de lei/kg. Rasolul se vinde cu 11,5 lei/kg, picioarele de porc costă 7,4 lei/kg, slănina este 8 lei/kg, iar șoriciul curățat se vinde cu 40 de lei/kg.

PORCI MAI IEFTINI PE... NET Dacă prețurile din magazinele de carne din oraș vi se par prea mari, puteți să vă orientați către crescătorii de animale care vând porci la prețuri pornind de la 8 - 10 lei/kg. La o simplă căutare pe internet, puteți găsi comercianți care vând porci de 70 - 90 de kilograme și care asigură chiar și asomarea și tranșarea animalului. Un astfel de crescător din Cernavodă îi asigură pe clienți că animalele au fost crescute în gospodăria proprie și hrănite doar cu furaje naturale.

UN MILION DE PORCI Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși, românii mănâncă de Crăciun aproximativ un milion de porci, reprezentând 14% din consumul anual (aproximativ șapte milioane de porci), iar peste 400.000 dintre animale sunt sacrificate în curțile oamenilor.



Ştiri recomandate

12