Cât de pregătită este România pentru a adopta refugiați?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În criza imigranților

Cât de pregătită este România pentru a adopta refugiați?

Politică 07 Septembrie 2015 / 00:00 706 accesări

Estul Europei este, literalmente, sufocat de sute de mii de imigranți. De câteva săptămâni, țări precum Grecia, Bulgaria, Ungaria și Serbia se confruntă cu un val uriaș de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu, în special din Siria și Maroc. Mii de imigranţi speră să ajungă mai uşor în Vest, în special în Germania, unde doresc să-și clădească o viață mai bună, departe de zonele de conflict în care au trăit până acum. În drumul spre pământurile făgăduinței, sute, dacă nu mii de refugiați își pierd viața. Unul dintre cele mai macabre cazuri înregistrate s-a petrecut în Austria, unde peste 70 de imigranți au fost descoperiți morți într-un camion abandonat pe marginea unei autostrăzi. Cazul care a impresionat mapamondul este cel al băiețelului sirian de numai 3 ani, care și-a găsit sfârșitul, alături de frățiorul său de 5 ani, în apele Mediteranei. Iar tragediile nu se opresc aici. La finele săptămânii trecute, un nou-născut a fost găsit mort într-o ambarcațiune cu care părinții săi imigranți au ajuns, sâmbătă, pe insula grecească Agathonisi. Impresionați de soarta refugiaților, numeroși europeni au ieșit pe străzi în semn de solidaritate cu cei năpăstuiți de soartă. Spre exemplu, în Franța, mii de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la Paris, la un miting de susținere a refugiaților.

 BARIERE Deși sunt numeroase persoane care sunt impresionate de soarta celor care au luat calea pribegiei, autoritățile din mai multe state au încercat să pună bariere în fața tsunamiului cu refugiați. Unele au ridicat ziduri, altele - garduri de sârmă ghimpată, iar unele au trimis tancurile în calea refugiaților. Profitând de această criză, partidele extremiste din Europa au intrat în acțiune. De la Frontul Naţional din Franța, UKIP din Marea Britanie, Jobbik din Ungaria, Zorii Aurii din Grecia până la formaţiunile NPD din Germania şi Ataka din Bulgaria, toate au venit cu mesaje totalitare. Spre exemplu, liderul partidului xenofob şi antieuropean Jobbik, Gabor Vona, a declarat sâmbătă, la un miting în faţa sediului Ministerului de Interne, la Budapesta, că ”Ungaria le aparţine ungurilor. Noi îi respectăm pe refugiaţi, dar nu-i vrem aici”.

CE FACE ROMÂNIA? Și în România taberele sunt împărțite. Avem, pe de-o parte, politicieni ca Traian Băsescu, care cer închiderea granițelor pentru toți imigranții, și, pe de altă parte, politicieni ca Victor Ponta, care cataloghează drept heirupistă și xenofobă abordarea lui Băsescu. Cu toate că țara noastră este ferită de afluxul de refugiați, Guvernul de la București spune că este pregătit să adăpostească aproximativ 6.000 de refugiați. Pentru a lămuri cum stă exact situația, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că l-a invitat la ședința coaliției de marți pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru a prezenta un raport referitor la situația imigranților. ”Vreau să ne spună dacă suntem pregătiți sau nu, câți vin, ce înseamnă asta pentru statul român și ce măsuri luăm”, a scris Dragnea pe pagina sa de socializare. El a mai precizat că s-a aflat sâmbătă în gara Keleti (Budapesta), unde a și stat de vorbă cu imigranții. ”Mi s-a părut ciudat că cei mai mulți sunt bărbați tineri și foarte bine organizați și că, atunci când camerele de filmat sunt îndreptate către ei, aceștia își ascund fețele. Sunt și oameni extrem de amărâți, dar sunt și alții foarte bine organizați, pe grupuri, fiecare având coordonator”, a detaliat Dragnea.



Ştiri recomandate

12