Câte cazuri de meningită au fost semnalate la Constanța? E de speriat?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Isteria Facebook pune pe jar părinții!

Câte cazuri de meningită au fost semnalate la Constanța? E de speriat?

Sănătate 04 Octombrie 2016 / 16:53 2082 accesări

Rețeaua de socializare Facebook este un loc de întâlnire pentru mulți părinți. Își împărtășesc cunoștințele, își dau fel și fel de sfaturi, dar, nu de puține ori, se pun și paie pe foc în mod inutil, cel puțin așa susțin specialiștii. De exemplu, de ceva timp, mai mulți părinți sunt panicați că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța este supraaglomerat ca urmare a numărului mare de meningite; tot mai mulți copii ajung cu semne ale bolii, pentru care sunt și spitalizați pentru a li se efectua investigațiile necesare stabilirii unui diagnostic cert, în contextul în care evoluția bolii poate fi extrem de gravă. Care este rezultatul în urma investigațiilor?

Rețeaua de socializare Facebook este un loc de întâlnire pentru mulți părinți. Își împărtășesc cunoștințele, își dau fel și fel de sfaturi, dar, nu de puține ori, se pun și paie pe foc în mod inutil, cel puțin așa susțin specialiștii. De exemplu, de ceva timp, mai mulți părinți sunt panicați că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța este supraaglomerat ca urmare a numărului mare de meningite; tot mai mulți copii ajung cu semne ale bolii, pentru care sunt și spitalizați pentru a li se efectua investigațiile necesare stabilirii unui diagnostic cert, în contextul în care evoluția bolii poate fi extrem de gravă. Care este rezultatul în urma investigațiilor? Specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța au lămurit lucrurile. Astfel, masterul european în Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate, totodată purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu, a declarat, pentru ”Telegraf”, că nu se poate vorbi despre o avalanșă de cazuri de meningită în rândul copiilor, potrivit informațiilor lor. ”Când copiii prezintă semne de boală, părinții merg cu ei fie la medicii de familie, fie la SCBI. Acolo, medicii îi internează pentru investigațiile care se impun, iar o probă extrem de importantă și elocventă este prelevarea probei LCR (lichidul cefalorahidian - n.r.). Din informațiile pe care le avem de la SCBI, nu au fost confirmate cazuri de meningită care să pună în discuție o reală problemă”, a spus medicul DSPJ. De exemplu, în perioada când a fost semnalat un caz de meningită la Mangalia, respectiv 15 - 20 septembrie, din 8 cazuri de suspiciune de boală, 7 cazuri au fost infirmate. De asemenea, săptămâna trecută au fost confirmate 3 cazuri de meningită, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul DSPJ, ec. Cristina Schipor. Tot directorul DSPJ a precizat că este o perioadă propice îmbolnăvirilor de sezon, schimbările bruște de temperatură fiind o principală cauză.

STATISTICĂ EXACTĂ!

Din datele statistice întocmite la nivelul DSPJ, reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu, reiese o dublare a numărului de prezentări în septembrie comparativ cu luna august. Astfel, dr. Loti Popescu a menționat că, dacă în luna august au fost semnalate 24 de cazuri de prezentări virale, din care 6 cazuri de meningită cu virus West Nile (produs de înțepătura de țânțar) au fost infirmate, și două cazuri de meningită bacteriană, în luna septembrie au fost semnalate 42 de cazuri virale, din care 12 cu suspiciune West Nile și 3 cazuri de meningită bacteriană (despre care menționa directorul DSPJ).

DESPRE MENINGITA BACTERIANĂ

Mai frecvent, meningita bacteriană este provocată de unul din cele două tipuri de bacterii: Streptococcus pneumoniae sau Neisseria meningitidis. Bacteriile menționate trăiesc în organismul uman adesea, mai frecvent la nivelul nasului și gâtului, fără să provoace afecțiuni. Bacteriile pot totuși provoca meningită dacă pătrund în circulația sanguină, de unde ajung la lichidul cefalorahidian sau la țesuturile (meninge) care înconjoară creierul și măduva spinării. Trebuie menționat că mai sunt multe alte bacterii incriminate în producerea bolii.

DESPRE MENINGITA VIRALĂ

Meningita virală cu West Nile este răspândită prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Ţânţarii infectaţi pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale prin înţepătură sau muşcătură. Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, informează masterul european dr. Loti Popescu. La majoritatea oamenilor nu există simptome.

SIMPTOME FRECVENTE

Cele mai frecvente simptome ale tuturor formelor de meningită sunt: febră, durere de cap severă și persistentă, gât înțepenit și dureros, cel mai bine evidențiindu-se la încercarea de a atinge pieptul cu bărbia, vărsături, confuzie și un nivel scăzut de conștiență / luciditate, convulsii. ”Recomandăm populației ca la primele semne de boală (febră, dureri de cap, tulburări de vedere - disconfort vizual la lumină, dureri de corp, greață, vomă, erupție cutanată pe fața anterioară şi posterioară a toracelui și abdomenului) să se prezinte la medicul de familie sau la SCBI. Pentru localitățile aflate de-a lungul litoralului și riverane Dunării s-au înaintat adrese încă de la începutul sezonului cald privind efectuarea de acțiuni de dezinsecție în zonele unde există luciu de apă - lacuri, bălți, canale de irigații etc.”, potrivit specialiștilor DSPJ Constanța.

Citește și:

ALERTĂ! Virus West Nile, la Mangalia!

Primul caz de infecție cu virus West Nile, un copil de 15 ani din Mangalia



12