Fructul de cătină conţine importante cantităţi de vitamina C, de zece ori mai mult decât citricile, spun specialiştii. De asemenea, cătina este o plantă bogată în vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, dar este bogată şi în betacaroten, care este necesar în afecţiunile oftalmologice. Vitamina E din cătină, numită şi „vitamina tinereţii”, este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. Pentru a avea un somn liniştit este recomandat consumul de cătină în miere dimineaţa, deoarece consumate seara au un efect mai puternic decât cel al cafelei. Prin prelucrarea cătinei în laboratoarele farmaceutice se obţin tratamente importante utilizate în tratarea depresiilor, bolii Parkinson, adenoamelor şi leucemiei. Uleiul de cătină este folosit în tratamentul unor afecţiuni, precum ulcerul gastric şi duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism, afecţiuni neuroendocrinologice, circulatorii şihepatice. Produsele din cătină au fost folosite şi în alimentaţia cosmonauţilor datorită efectului energizant şi echilibrant, dar şi de mărire a rezistenţei organismului la acţiunea radiaţiilor cosmice. Cătina are rezultate spectaculoase şi în geriatrie, fiind folosită în prevenirea şi tratarea numeroaselor boli.