Cavalerul Trac de la Capidava stă de veghe la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Luna aceasta, la Muzeul de Istorie

Cavalerul Trac de la Capidava stă de veghe la Constanța

Cultură 08 Octombrie 2015 / 14:04 2982 accesări

Frumosul basorelief din calcar de bună calitate este acum vedeta MINAC, fiind desemnat exponatul lunii octombrie

Frumosul basorelief din calcar de bună calitate este acum vedeta MINAC, fiind desemnat exponatul lunii octombrie

Ediția cu nr. 48 a Sesiunii Științifice Internaționale „Pontica”, organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), s-a încheiat. A ținut doar două zile - 6 și 7 octombrie, iar printre vedetelecomunicărilor s-a aflat și cetatea Capidava, aflată într-un amplu proces de restaurare, conservare și punere în valoare, sub egida Consilului Județean Constanța. Istoricii și arheologii au plecat, iar în urma lor a rămas... Cavalerul Trac, descoperit recent la Capidava. Frumosul basorelief din calcar de bună calitate este acum vedetaMINAC, fiind desemnat exponatul lunii octombrie. Așezat în vitrina din sticlă căptușită cu catifea albastră amplasată într-un loc strategic, vizibilă de la intrare, Cavalerul Trac așteaptă ca publicul să-i afle povestea. O poveste veche de secole, mai veche decât Sfântul Gheorghe, cu care vajnicul cavaler este adesea comparat.

PROTEJAT DE UN ZID LEGAT CU MORTAR ROMAN Conform specialiștilor MINAC, piesa descoperită recent la Capidava prezintă analogii cu cele găsite la Arsa, Callatis, Ciobănița, Gura Calniei, Ostrov, Topraisar și Tomis. Artefactul a fost scos la iveală dintr-un zid legat cu mortar roman, fapt ce a împiedicat eroziunea calcarului.

Divinitate sincretică a panteonului traco-greco-roman, Cavalerul Trac este reprezentat călare. Grecii îl numeau Theos Heros, iar romanii - Deus Sanctus Heron. Este divinitatea cea mai bine documentată în panteonul Dobrogei romane, existând peste 90 de reprezentări sculpturale, la care se adaugă atestările epigrafice, acestea fiind dovezi de necontestat ale popularității cultului Cavalerului Trac.

„Iconografia Eroului-Cavaler este, cu unele mici excepții, aceeași pe toate monumentele sculpturale: Cavalerul Trac, călare, în mers spre dreapta. Mantia, prinsă pe umărul stâng cu o fibulă, îi flutură în spate. Cu mâna stângă ține dârlogii calului. În fața sa se află copacul sacru, dintre crengile căruia se vede șarpele, și un altar cu focul aprins. Este însoțit de obicei de un câine. Sculptural, caracterul divers al Cavalerului Trac este sugerat fie de reprezentarea acestuia în mers liniștit, ținând în mâna dreaptă opatera sau unrhyton, ori făcând gestul debenedictio latina. Fie, galopând, ridică cu mâna dreaptă o lance cu care va străpunge vânatul, după care aleargă câinele. Vânatul îl reprezintă de cele mai multe ori un mistreț. Alteori, în locul mistrețului apare un iepure sau o căprioară. Datorită sincretismului religios, Cavalerul Trac capătă un caracter complex: divinitate a naturii, a vieții, a vânătorii, htoniană”, susțin specialiștii MINAC.

Proiectul „Exponatul lunii” a debutat în luna aprilie, când vedetă a fost o amforă întreagă descoperită în apele Mării Negre.

Citește și:

Durerea unui tată care și-a pierdut fiul, în secolul IV, săpată în piatră

Un decret în greacă, scris pe piatră, vedetă la Muzeu

„Drumul” argintului roman: din curtea unui constănțean la Muzeu

Ofrande din Epoca Bronzului, vedete la muzeu

O amforă centenară, descoperită în Marea Neagră, vedetă la MINAC



12