Un caz atipic de boala vacii nebune a fost identificat într-o gospodărie din Covasna, fiind impuse restricţii de circulaţie pentru bovinele cu care animalul bolnav a intrat în contact, sănătatea publică nefiind niciun moment în pericol, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Suspiciunea de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB) - boala vacii nebune - a rezultat la sfârşitul anului trecut, în urma analizei unei probe prelevate de la bovina sacrificată, în cadrul programului de supraveghere a acestei boli. Conform procedurii, proba a fost transmisă, pentru tipizarea tulpinii de ESB, la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge, din Marea Britanie, care a indicat că este vorba de o formă atipică a bolii. ”Sănătatea publică nu a fost pusă în pericol în niciun moment, carnea nu a fost comercializată pe piaţă”, a dat asigurări ANSVSA. În acest moment se află în curs de finalizare identificarea cohortei bovinei bolnave, respectiv a animalelor care s-au născut în acelaşi efectiv în intervalul de 12 luni anterior sau ulterior naşterii acesteia şi a celor care, într-un anumit moment din primul lor an de viaţă, au fost crescute alături de bovina afectată care era în primul ei an de viaţă, animale care vor fi neutralizate, iar proprietarul - despăgubit în condiţiile legii.
Până la stingerea focarului de boală, exploataţia va fi supravegheată în ceea ce priveşte circulaţia animalelor şi a produselor rezultate de la acestea. Reprezentanţii ANSVSA au explicat că factorii care determină apariţia acestor cazuri atipice de ESB nu sunt încă pe deplin cunoscuţi şi sunt în curs de cercetare ştiinţifică, nefiind vorba, ca la cazurile clasice, de hrănirea bovinelor cu făinuri proteice de origine animală, care este ilegală.
Potrivit ANSVSA, România îşi menţine statusul suspendat de ţară cu risc neglijabil pentru ESB, ceea ce înseamnă că se respectă aceleaşi condiţii privind comerţul intracomunitar şi exportul de animale.