CCR ia decizii capitale privind statutul familiei și căsătoria gay

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un constănțean cere să îi fie recunoscută căsătoria cu un american

CCR ia decizii capitale privind statutul familiei și căsătoria gay

Social 19 Iulie 2016 / 15:23 2479 accesări

Cuplul gay, format din constănțeanul Adrian Coman (stânga) şi americanul Clabourn Hamilton (dreapta), care solicită CCR recunoaşterea căsătoriei (sursa foto: adevărul.ro)

Cuplul gay, format din constănțeanul Adrian Coman (stânga) şi americanul Clabourn Hamilton (dreapta), care solicită CCR recunoaşterea căsătoriei (sursa foto: adevărul.ro)

În timp ce tot mai multe țări recunosc oficial căsătoriile între persoane de același sex, și în România, o țară cu o istorie și o cultură profund ortodoxe, încep să se clatine principiile de existență și viață de familie pe care ne-am axat până acum. Un cuplu format dintr-un constănțean şi un american a solicitat Curții Constituționale Române (CCR) recunoaşterea căsătoriei, oficiată în Belgia. Urmează ca miercuri, 20 iulie, CCR să se pronunțe atât asupra acestui caz, cât și asupra constituționalității demersului de inițiere a unui referendum de către 3 milioane de cetățeni români pentru modificarea Constituției în sensul de a interzice căsătoriile între persoane de același sex. Mai precis, Curtea Constituțională va da verdictul despre iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, ce solicită înlocuirea termenului „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie“ în articolul 48 din Legea fundamentală, excluzând categoric legăturile dintre persoane de același sex.

Lumea așa cum o știam până acum se poate schimba radical. Tot mai multe țări, inclusiv în Europa, recunosc oficial căsătoriile între persoane de același sex. Nu doar căsătoriile gay sunt în discuție. Poate părea de necrezut, însă un american s-a căsătorit cu propriul smartphone, în Las Vegas. O altă căsătorie mai puțin obișnuită a avut loc în Columbia, unde un tânăr ecologist și-a luat ca partener de viață un... copac. Și mai inedită a fost alegerea unui coreean, care crede că dragostea vieții lui este o pernă, pe care a și luat-o de soție. O altă cerere ce în momentul de față poate părea absurdă în viitor ar putea deveni o normalitate - legalizarea pedofiliei. Folosind aceleași tactici ale activiștilor pentru drepturile homosexualilor, pedofilii au început să caute un statut similar, argumentând că atracția lor pentru copii nu este o orientare sexuală diferită de cea heterosexuală sau homosexuală. Și în România, o țară cu o istorie și o cultură profund ortodoxe, încep să fie atacate principiile de existență și viață de familie după care ne-am ghidat până acum. Un cuplu format dintr-un constănțean şi un american a solicitat Curții Constituționale Române (CCR) recunoaşterea căsătoriei, oficiată în Belgia. Cei doi - Adrian Coman (44 de ani) şi Clabourn Hamilton (44 de ani) - s-au căsătorit la Bruxelles în 2010 și, ulterior, au atacat în instanță faptul că o căsătorie între două persoane de același sex nu este recunoscută pe teritoriul României. Judecătoria Sectorului 5 a admis excepția de neconstituționalitate și au trimis-o către judecătorii constituționali.

MIERCURI, ZIUA DECISIVĂ

Urmează ca miercuri, 20 iulie, CCR să se pronunțe. În cazul în care va decide că articolul 277 este neconstituțional, practic toate căsătoriile de acest fel încheiate în străinătate între un român și o persoană de altă naționalitate ar trebui recunoscute în România. În aceeași zi, CCR urmează să se pronunțe și asupra constituționalității demersului de inițiere a unui referendum de către 3 milioane de cetățeni români pentru modificarea Constituției în sensul de a interzice căsătoriile între persoane de același sex. Mai precis, Curtea Constituțională va da verdictul despre iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, ce solicită înlocuirea termenului „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie“ în articolul 48 din Legea fundamentală, excluzând categoric legăturile dintre persoane de același sex. Astfel, Constituția ar trebui să prevadă că doar o uniune între un bărbat și o femeie este recunoscută ca fiind căsătorie. ”Decizia Curții va fi favorabilă (caz în care Parlamentul urmează să se pronunțe pe proiectul de lege și în ce privește organizarea consultării populare) sau nefavorabilă, caz în care proiectul de revizuire va fi respins și va exista și un lanț de alte consecințe”, spun reprezentanții Coaliției pentru Familie. Potrivit lor, argumentul ar fi armonizarea Codului civil cu Constituția, deoarece în Codul Civil familia apare definită fără echivoc ca fiind formată dintr-un bărbat și o femeie.



12