Despre posibile etiologii ale sindromului hemolitic-uremic (SHU) cu care mai mulți copii din Argeș au fost diagnosticați s-au spus multe. Au ieșit la rampă cu unele afirmații doctori cu renume, precum prof. dr. Monica Pop, dar și alți profesioniști din Sănătate. Este adevărat că și-au exprimat părerile și persoane care nu au legătură cu sistemul sanitar, însă afirmațiile medicilor ar putea fi luate în calcul. Colegiul Medicilor din România (CMR) a reacționat și a emis un comunicat prin care „se delimitează total și cu fermitate de acest tip de abordare, totalmente neconstructiv, care nu face decât rău, sădind o nejustificată îndoială și neîncredere în eforturile celor care au datoria de a elucida cauzele“. ”CMR constată că, pe lângă situația patologică și epidemiologică încă incomplet diagnosticată din motive științifice obiective, apar tot mai frecvent, în mediile de informare și pe rețelele virtuale, afirmații ale unor persoane, medici și nemedici, în legătură cu presupuse etiologii ale SHU, aflate în absolut vid științific. (...) Orice afirmație în legătură cu un fenomen biologic, așa cum este boala, în legătură cu factorii cauzali, cu prognosticul individual și colectiv, cu posibilitatea răspândirii necontrolate a unei epidemii, din simpla dorință de afirmare a celui care spune aceste lucruri, nu face decât să creeze panică și neîncredere în profesioniști și instituții”, se arată în documentul citat, semnat de președintele CMR, dr. Gheorghe Borcean. Tot șeful medicilor din România spune că are „încredere deplină că cei care, prin natura profesiei și a funcției lor, sunt obligați să prevină, să diagnosticheze și să trateze aceste fenomene patologice, cu impact mediatic uriaș, o vor face și că, atunci când vor finaliza acțiunea lor, toate lumea va fi înștiințată dacă au existat neconformități, erori și greșeli medicale, față de care vor fi luate măsurile cuvenite“.
LIBERA EXPRIMARE Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că nimeni nu poate îngrădi nimănui dreptul la libera exprimare, potrivit Constituției. Așa cum însuși președintele CMR și-a exprimat public punctul de vedere referitor la cazul Argeș, așa și medicii o pot face.
CE AU SPUS Precizăm că medicul primar în cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, Emil Popa, a spus că, din punctul său de vedere, „nu s-au investigat toate sursele și că vaccinul antipoliomielitic, care se administrează copiilor în primele luni de viață, poate avea efecte secundare, în timp, de tipul celor care se întâlnesc acum la bebelușii diagnosticați cu sindromul hemolitic-uremic“. „(...) Nu vreau să generez panică în rândul părinților. Spun doar că și această pistă ar trebui luată în considerare. Să se verifice loturile de vaccinuri”, a spus Emil Popa.
La rândul său, dr. Monica Pop a postat pe pagina sa de socializare: ”Eu cred că e vorba de apă și/sau lapte! Aproape sigur! Medicii se feresc să spună fără a avea certitudini, pentru că sar patronii care vând asemenea produse și îi pot da în judecată!”.