Cea de-a patra seară a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile cetății” a adus, joi seară, în cetatea Tomisului, două spectacole inspirate de fascinanta mitologie. Primul dintre ele, „Hades și Persefona: o legendă despre tenebre și lumină”, un spectacol oferit de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, a fost primit cu mult entuziasm și cu aplauze intense de către publicul din sala Teatrului de Stat Constanța (TSC). Scurt - a durat, mai puțin de 50 de minute -, dinamic, pulsând de energie, spectacolul, având la bază regia și concepția artistică semnate de prof. univ. dr. Daniela Vitcu Hanţiu și conf. univ. dr. Alina Cristea și inconfundabila coregrafie a Stelei Cocârlea, a fost apreciat și de cronicarii de teatru prezenți la festival, dar și de public. „De mult nu am mai văzut un spectacol atât de bun”, a spus, la final, cineva din sală.
Cei care au evoluat pe scenă, transpunând publicul în legendă sunt: Cosmin Adrian, Bianca Gologan, Iuliana Gorovei, Radu Niculescu, Dana Cojan, Mirabela Moroşanu, Eduard Vacariu, Marius Marin, Diana Vieriu, Loredana Adăscăliţei, Vlad Fiu, Diana Orezeanu, Abdul Cair Latip, Catinca Hanțiu, Antonia Teodora Ungureanu și Iulian Marinescu.
„DIONYSOS” Mai târziu, „Dionysos”, o coproducție a TSC și a Teatrului „Vascello” din Roma, în regia lui Daniele Salvo, inspirată de „Bacantele” lui Euripide, a adus pe scena din Piața Ovidiu, legenda răzbunătorului zeu al vinului, în cadrul unui spectacol cu un impresionant impact vizual, dar nu numai. „Părintele” tragediei grecești, Dionysos, cel născut din Zeus și Semele, și bacantele sale cu plete bălaie și cu coarne de țap așezate pe cap și ținând în mână tirsuri au țintuit publicul pe loc. Agave, cu mintea întunecată, aflată sub puterea celui născut din coapsa lui Zeus, ținând în mână ca pe un trofeu, capul propriului său fiu, Penteu, a fost un alt moment spectaculos.
În distribuția spectacolului s-au regăsit: Marius Bodochi - Dionysus, Andu Axente - Penteu, Iulian Enache - Cadmos, Alexandru Mereuță - Tiresias, Dorin C. Zachei - Primul mesager, Ionuț Alexandru - al doilea mesager, Marian Adochiţei - paznicul, Dana Trifan Enache - Agave. Bacantele, personajele principale ale acestui spectacol, care rar au părăsit scena, au fost interpretate de: Georgiana Mazilescu, Maria Lupu, Laura Iordan Adrian, Lana Moscaliuc, Mirela Pană, Cristina Oprean, Turchian Nasurla, Ana Maria Ștefan, Luiza Martinescu, Florina Stănculeț, Georgiana Rusu și Arina Cojocaru.
Citește și:
„La Taclale” despre... mit, teatru și antichitate
Gânduri despre „a fi sau a nu fi”, într-o seară de iunie
„Leonce și Lena”... se joacă marți, în Piața Ovidiu
Începe Festivalul „Miturile cetății”. Deschiderea, luni, în Piața Ovidiu
Intrare liberă la toate spectacolele din Festivalul „Miturile cetății”!
Începe Festivalul „Miturile cetății”, la Constanţa!
„Dionysos” vine în cetatea Tomisului
Premiul Special al Juriului pentru „Hades și Persefona”
Constanța se pregătește de festival antic - „Miturile cetății“