Cel puţin 42 de persoane, inclusiv 27 de civili, au murit în urma unor bombardamente efectuate de aviaţia militară rusă în oraşul sirian Raqqa, ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic, susţine Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Reuters. 27 de civili şi 15 combatanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au murit în raidurile aeriene ruse din Raqqa, transmite Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, precizând că bombardamentele au avut loc marţi. Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului anunţase luni că 254 de persoane au murit în urma raidurilor aeriene efectuate în ultimele săptămâni de Rusia în Siria.
Rusia a lansat, începând din 30 septembrie, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea administraţiei Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii teroriste, dar SUA şi NATO denunţă raiduri care vizează grupuri insurgente. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.
BOMBARDAMENTE CU GAZ MUȘTAR Gazul muştar a fost utilizat, în această vară, în confruntări armate în Siria, a confirmat, pentru prima dată, Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC), care, potrivit statutului ei, nu a desemnat vinovaţi. Experţi în armament chimic au conchis că acest gaz asfixiant a fost folosit pe 21 august, la Marea, un oraş din provincia Alep. Un raport confidenţial a fost trimis statelor membre OIAC, care urmează să se reunească la sfârşitul lui noiembrie.
Militanţi sirieni şi ONG-uri medicale au afirmat deja, la sfârşitul lui august, că un atac cu armament chimic a atins zeci de persoane la Marea, unde aveau loc confruntări armate între rebeli şi jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI). Pacienţi care primeau îngrijiri într-un spital Médecins sans Frontières (MSF), la Alep, au evocat un obuz de mortier care degaja un gaz galben, în casa lor. Potrivit unor militanţi prezenţi la faţa locului în momentul faptelor, peste 50 de obuze au fost lansate de SI împotriva Marea, în ziua respectivă.
Acuzaţii potrivit cărora SI recurge la armament chimic s-au multiplicat în ultimele luni, atât în Irak, cât şi în Siria, ţări în care gruparea jihadistă ocupă regiuni vaste. Washingtonul, Londra şi Parisul au acuzat regimul sirian, tot în august, că a folosit gaz de clor împotriva rebelilor. Se presupune că regimul sirian şi-ar fi distrus arsenalul chimic, potrivit unui acord americano-rus încheiat în septembrie 2013, care i-a permis regimului al-Assad să evite bombardamente occidentale, după ce a fost acuzat că a utilizat clor. Însă OIAC a conchis deja - în 2014 - că în conflict a fost folosit gaz de clor.
Citește și:
Portavionul francez „Charles de Gaulle“ intră în lupta contra SI
SUA dau 8 milioane de dolari pe zi pentru atacurile din Siria și Irak, Rusia - de 2-4 ori mai puțin
Numărul militarilor ruşi mobilizaţi în Siria a ajuns la 4.000
Vladimir Putin, desemnat cel mai puternic om din lume
Rusia își ia mâna de pe Bashar al-Assad?!
NATO trebuie să facă față simultan amenințărilor din sud și est