Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a sărbătorit, ieri, 60 de ani de existență, în cadrul unui eveniment la care au participat delegații oficiale din 35 de țări. Înființată în anul 1954, CERN s-a impus până în prezent drept cel mai mare laborator de experimente în domeniul fizicii particulelor din lume și constituie un excelent exemplu de colaborare internațională, aducând laolaltă oameni de știință de aproape 100 de naționalități.
Originile CERN pot fi identificate încă de la sfârșitul anilor '40. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, un mic grup de oameni de știință vizionari, cu sprijinul autorităților de pe ambele părți ale Atlanticului, au identificat știința ca pe un potențial vehicul pentru a reconstrui Europa și pentru a cultiva pacea pe Bătrânul Continent. Pornind de la această viziune, CERN s-a deschis la 29 septembrie 1954, având dublul obiectiv de a împinge știința mai departe și de a întări cooperarea dintre națiuni. ”Timp de șase decenii, CERN a fost un loc în care oamenii se întâlnesc și lucrează împreună, indiferent de cultura din care provin și de naționalitatea căreia îi aparțin. Noi formăm un pod între diferitele culturi, pentru că vorbim o singură limbă universală, limba științei”, a declarat, cu ocazia acestui eveniment, directorul general al CERN, Rolf Heuer.
CERN a fost înființată în urma unei convenții semnate între 12 state, însă, de-a lungul timpului, succesul acestei organizații a atras și alți actori statali, ajungând în prezent să fie o organizație cu adevărat globală, cu 21 de state membre, peste 10.000 de colaboratori din diferite părți ale lumii și alte câteva state care au solicitat statutul de membru. ”De-a lungul timpului, CERN s-a impus drept cel mai important laborator experimental în domeniul fizicii particulelor, mereu orientat spre excelență”, a susținut și președintele Consiliului CERN, Agnieszka Zalewska. Încă de la început, misiunea științifică asumată de CERN este de a descoperi din ce este format Universul și care sunt cele mai intime mecanisme ale sale.
Printre cele mai importante descoperiri realizate de colectivul de la CERN se numără evidențierea forței nucleare slabe a particulelor, recompensată cu Premiul Nobel pentru Fizică decernat în 1984 lui Carlo Rubbia și Simon van der Meer, inventarea World Wide Web (www) de către Tim Berners-Lee în 1989, dezvoltarea unui detector revoluționar de particule de către Georges Charpak, laureat al Premiului Nobel în 1992, precum și descoperirea experimentală a bosonului lui Higgs, așa-numita particulă a lui Dumnezeu, în 2012, fapt care demonstrează existența mecanismului Brout-Englert-Higgs, care a fost recompensat cu un Premiu Nobel pentru Peter Higgs și François Englert, în 2013. În prezent, CERN operează cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC). Odată cu repornirea acestui accelerator de particule, anul viitor, la un nivel de energie superior, CERN va continua să caute răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări cu privire la originea și cele mai ascunse proprietăți ale Universului.