Cine și cum poate să-și izoleze blocul în Cernavodă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reabilitarea termică, un trend impus de UE

Cine și cum poate să-și izoleze blocul în Cernavodă?

Politică 15 Septembrie 2015 / 00:00 1083 accesări

Din cauza costurilor de întreţinere a apartamentelor, care au crescut continuu în ultimii ani, în România a apărut un trend de eficientizare termică a imobilelor. Una dintre soluții a fost izolarea clădirilor cu celebrul poliester, metodă care este tot mai criticată în Europa. La noi, însă, izolarea cu poliester s-a dovedit a fi cea mai eficientă, mai ales din punct de vedere financiar. În timp ce unii dintre proprietarii clădirilor au început singuri campania de izolare termică a imobilelor, alții au apelat la autorități. Forțat de Uniunea Europeană, statul român a dezvoltat o amplă campanie de reabilitare termică a blocurilor, de care au profitat atât autoritățile locale, cât și proprietarii imobilelor. Pe de o parte, primăriile nu au mai fost nevoite să cheltuiască sume uriașe de bani pentru subvenționarea încălzirii imobilelor, iar pe de altă parte, cetățenii au făcut economii importante.

EFICIENTIZARE Printre autoritățile care au profitat de programul guvernamental a fost Primăria Cernavodă, care a realizat un amplu proiect, care se întinde pe câţiva ani, privind izolarea termică a blocurilor. „Cele mai multe imobile din oraș au o vechime de peste 40 de ani și, pe lângă probleme privind structura de rezistenţă, au şi o izolaţie termică necorespunzătoare. Acest lucru duce la pierderi mari de energie termică şi, drept urmare, la creşterea costurilor pentru întreţinerea apartamentelor”, a spus primarul Gheorghe Hânsă.

LUCRĂRI DEMARATE După multe zbateri și drumuri pe la Guvern, conducerea administrației locale din Cernavodă a obținut fondurile necesare pentru a demara proiectul. În primă fază, în această lună, a început reabilitarea termică a nouă blocuri (fiecare având două scări), situate pe străzile Liliacului, 24 Ianuarie, Crişan, Răsăritului, Mihai Eminescu, Plantaţiei, Pinilor şi Castanilor, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă lucrările la alte nouă imobile. ”Poate cea mai importantă veste este că cei mai mulți care au intrat în acest program nu vor fi nevoiţi să suporte 20% din valoarea lucrărilor pentru fiecare apartament în parte, așa cum prevede legea. Iniţial am spus că locuitorii vor contribui financiar pentru acest proiect şi am impus această coplată de 20%. Numai că tot legea ne permite ca acolo unde familiile au venituri sub salariul mediu pe economie, 1.650 de lei, să punem noi partea lor de 20%. Din cei 200 de proprietari, doar cinci familii vor plăti cota de 20%, restul vor fi scutiţi. Ca atare, cheltuielile pentru anveloparea celor 10 blocuri vor fi asigurate de Primărie - 50% şi Guvern - 50%”, a spus Hânsă, care a punctat că apartamentele reabilitate termic au preţuri cu până la 20% mai mari decât restul locuinţelor.



Ştiri recomandate

12