Circa 13.000 de refugiaţi vor să treacă granița Greciei cu Macedonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Invazie arabă în Europa“

Circa 13.000 de refugiaţi vor să treacă granița Greciei cu Macedonia

Externe 06 Martie 2016 / 16:03 843 accesări

Este alertă la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, întrucât circa 13.000 de refugiaţi vor să treacă frontiera, iar situaţia a devenit extrem de tensionată din cauza măsurilor extreme luate de autorităţi. 4.000 dintre refugiaţi sunt copii, iar mulţi dintre ei suferă de infecţii respiratorii. Refugiaţii trăiesc clipe de coşmar, nu au ce să mănânce şi îndură frigul. Se spală cu apă rece, iar pericolul răspândirii bolilor este uriaş. Migranţii se plâng că au fost jefuiţi pe drum şi că mulţi nu mai au nici măcar paşapoartele la ei.

UE se confruntă cu cel mai mare val de refugiaţi de la Al Doilea Război Mondial încoace. Cancelarul Germaniei face apel la respectarea angajamentelor privind refugiații, în timp ce majoritatea statelor UE încep să își reconsidere politica în materie de imigranți, sub povara numărului tot mai mare al acestora. Mai mult de jumătate dintre francezi, 59%, se declară împotriva repartizării între țările UE a refugiaților care ajung pe țărmurile elene și italiene și nu doresc ca Franța să primească o parte dintre aceștia, potrivit unui sondaj publicat de ”Dimanche Ouest France”. Sondajul arată că 77% dintre francezi consideră că printre solicitanții de azil care sosesc în Europa există și teroriști. În plus, 73% cred că primirea de refugiați va genera sosirea de noi imigranți, iar 61% consideră că în Franța există deja multe persoane de origine straină.

Pe fondul valului migrațiilor din ultimul an, Papa Francisc afirmă că se poate vorbi despre o ”invazie arabă în Europa”. Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Suveranul Pontif a avertizat că, ”dacă Europa vrea să se refacă, trebuie să îşi redescopere rădăcinile culturale. Dar, prin uitarea propriei istorii, Europa se slăbeşte pe sine. Şi acesta este momentul în care riscă să devină un loc gol”. Întrebat care este motivul pentru care consideră că Europa a devenit un loc gol, Papa a explicat că ”astăzi putem vorbi de o invazie arabă. Este o realitate socială. Cu câte invazii s-a confruntat Europa în istoria sa? A fost mereu capabilă să le depăşească, mergând mai departe şi făcându-se mai bună prin schimburile dintre culturi”. Papa a fost destul de tranșant în ceea ce privește populismul de extremă dreapta din Europa, care a dus la formarea mișcării anti-islamizare PEGIDA din Germania şi la partide politice anti-imigranţi, precizând că ”ideologia este otrava politicii; ai dreptul să fii de stânga sau de dreapta, dar ideologia îţi ia libertatea. Dacă vrem să evităm ca toată lumea să meargă către extreme, trebuie să promovăm prietenia şi căutarea binelui comun, deasupra afilierilor politice”.

Citește și:

Macedonia a introdus restricții suplimentare la frontiera cu Grecia

Angela Merkel, apel la europeni să respecte angajamentele cu privire la refugiați

Austria nu va participa la sistemul de distribuire a refugiaților propus de UE

Francezii nu vor ca țara lor să primească refugiați

Franţa trimite o navă de patrulare în Marea Egee

Adolescente terorizate de imigranți în Germania

Orban: Ungaria, printre cele mai bine protejate state din UE în fața imigranților

Ungaria are ca prioritate consolidarea securităţii de-a lungul frontierei cu România

Taguri articol


12