Coaliția bombardează Statul Islamic, pericolul atentatelor rămâne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Câinii latră, ursul trece

Coaliția bombardează Statul Islamic, pericolul atentatelor rămâne

Externe 17 Noiembrie 2015 / 16:22 922 accesări

La nivel declarativ, lucrurile stau bine. Ca întotdeauna, de altfel. Tragedia prin care trece Franța pare să reorienteze discursul politic către acea... unire-n cuget și-n simțiri așteptată de toată omenirea pentru a scăpa de amenințarea tot mai apăsătoare a grupărilor teroriste islamiste, fie ele al-Qaida, Statul Islamic sau cum s-or mai numi. Din păcate, când vine vorba de fapte concrete, lucrurile stau cu totul diferit. Continuă atacurile împotriva Statului Islamic, continuă și ancheta la Paris, iar în Australia, culmea, a luat ființă primul partid de doctrină islamică, drept reacție la formațiunile anti-islam deja înființate. Războiul civilizațiilor se conturează pe zi ce trece, susținut din umbră de orgolii și motivații economice și de altă natură dintre cele mai profunde.

RACHETE RUSEȘTI CU DEDICAȚIE PENTRU SI Armata rusă a lansat rachete de croazieră din Mediterana spre oraşul sirian Raqqa, fieful SI, în contextul atentatelor din Franţa şi al confirmării doborârii avionului rus de către terorişti. Oficiali americani au confirmat că Rusia a lansat, marţi, rachete de croazieră spre Siria, intensificând şi raidurile aeriene. Înainte de aceste atacuri, Moscova a transmis Washingtonului o informare oficială. Rusia a confirmat marţi că avionul Airbus A321 prăbuşit în Egipt pe 31 octombrie a fost doborât de terorişti. Provincia Sinai, filiala egipteană a reţelei teroriste Stat Islamic, a revendicat atentatul soldat cu 224 de morţi. Statul Islamic a revendicat şi atacurile de la Paris, în care au fost ucise 129 de persoane.

SUA TAIE PETROLUL SI Coaliţia coordonată de SUA a atacat resursele petroliere ale SI, distrugând, duminică, 116 camioane-cisternă în regiunea Deir Ezzor din estul Siriei. De când a lansat ofensiva, în urmă cu un an, coaliţia nu a atacat, până acum, interesele petroliere ale SI, de teamă să nu ucidă civili. Înaintea raidurilor de duminică, SUA i-au avertizat pe şoferii camioanelor să se îndepărteze de vehicule. Pentagonul s-a hotărât să atace obiectivele petroliere abia după ce a reflectat la modalitatea de a întrerupe, pe perioadă determinată, de şase luni sau un an, fluxul de petrol de care beneficiază gruparea SI, fără a distruge permanent instalaţiile. Operațiunea, denumită Tidal Wave II, în memoria unei campanii similare împotriva rafinăriilor din România, pentru a tăia alimentarea armatei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vizează, de exemplu, staţiile de pompare a petrolului. Ea a debutat la sfârşitul lui octombrie, cu bombardarea câmpului petrolifer Omar, unul dintre cele mai mari zăcăminte din Siria, deţinut de combatanţii islamişti.

SPRIJIN EUROPEAN Statele UE au răspuns pozitiv, marţi, cererii de ajutor pe care Franţa a formulat-o în virtutea articolului 42.7 al Tratatului de la Lisabona, după atentatele de la Paris şi Saint-Denis, a anunţat ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian. Ajutorul european ar putea consta într-o susţinere sporită în Siria, Irak şi în Africa. Articolul respectiv nu a mai fost invocat până în prezent. În cazul în care un stat membru va face obiectul unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre îi acordă ajutor şi asistenţă prin toate mijloacele de care dispun, în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU, prevede acest articol.

PARTID ISLAMIC ÎN AUSTRALIA Primul partid cu doctrină islamică din Australia a primit autorizaţia de funcţionare, anunţă fondatorul formaţiunii politice, Diaa Mohamed. ”Patru ori cinci partide anti-islam sunt în curs de formare şi ne-am gândit că trebuie să avem o reacţie”, a declarat omul de afaceri din Sydney. Lansarea Partidului Musulman australian aproape că fusese anulată în contextul atentatelor de la Paris, dar Mohamed şi susţinătorii săi au decis să continue procedura.

AMERICANII VOR RĂZBOI? Peste 60% dintre americani vor ca SUA să-şi intensifice campania militară împotriva SI, după atentatele teroriste din Paris, dar se opun trimiterii de militari în Irak şi Siria, potrivit unui sondaj prezentat de Reuters, realizat de agenţia Ipsos, în weekend-ul care a urmat atacurilor teroriste de vineri seară. Potrivit acestuia, 63% dintre americani şi-au exprimat temerile că un astfel de atac organizat ca cel din Paris ar putea să aibă loc în proximitatea lor, sugerând că securitatea naţională ar trebui să fie un subiect al campaniilor candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din SUA, programate în noiembrie 2016. Rezultatele sondajului arată că americanii au temeri mai mari în privinţa atacurilor teroriste, după atentatele din Paris, decât au avut în cazul atentatului de la Maratonul din Boston, din 2013, cu toate că a avut loc pe teritoriul SUA. La sondaj au participat 1.483 de oameni, 17% dintre aceştia au plasat riscul unui atac terorist pe primul loc în topul temerilor exprimate, înregistrându-se o creştere de 9% faţă de octombrie. La summitul G20 din Turcia, Obama a declarat luni că ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe terestre în Siria, pentru a lupta împotriva SI.

Citește și:

Vladimir Putin: Statul Islamic este finanțat din 40 de țări, inclusiv din state G20

Toți musulmanii din Slovacia sunt monitorizați

Franța este în război, Obama promite ”distrugerea organizaţiei barbare Stat Islamic”

Turcia a alertat Franţa de două ori în privinţa unuia dintre atacatorii din Paris

Anonymous amenință Statul Islamic

Taguri articol


12