Expoziţia-eveniment „Comorile României”, realizată cu sprijinul a 30 de muzee din România, printre care și Muzeul de Istorie și Arheologie Consanța (MINAC), va fi vernisată, pe 28 ianuarie, în țara soldaților din teracotă. La Muzeul Național al Chinei din Beijing, ampla expoziție ce reunește piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievală, va rămâne deschisă până la sfârșitul lunii martie, urmând a fi itinerată la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu.
Muzeul tomitan contribuie la ampla expoziție cu o coroniță din frunze de aur, descoperită în mormântul unei femei din secolul al II-lea, care a trăit la Tomis, precum și cu două monede din timpul basileului traco-get Moskon, care a domnit în secolul al III-lea î.Hr. De asemenea, în țara soldaților de teracotă vor ajunge și busturile zeițelor Isis şi Hecate, statuile lui Venus şi Apollo, un cadran solar, un şirag de astragale şi un vas antropomorf din perioada neolitică, aparținând culturii Gumelniţa. Chinezii au cerut şi Şarpele Glykon, însă constănţenii nu au putut renunţa la brandul lor, care poate fi vizitat de turiștii din întreaga lume „acasă”, la Constanța.
În expoziție sunt prezente obiecte de patrimoniu ce reflectă atât bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești, cât și moștenirea culturală a minorităților etnice care viețuiesc, de multe secole, alături de români, precum maghiarii și germanii.
„Ne dorim ca expoziția să constituie o ocazie prin care poporul chinez și vizitatorii străini care vor trece pragul Muzeului Național al Chinei din Beijing să cunoască și să înțeleagă mai bine uriașa și originala zestre culturală a românilor și strămoșilor lor, contribuind pe această cale la întărirea prieteniei tradiționale care unește cele două popoare", se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) din București.
„Comorile României” este concepută ca un pandant al expoziţiei „Comorile Chinei”, deschisă, în perioada 30 aprilie - 1 august 2013, la MNIR. Aceasta a reunit artefacte provenind din celebrul sit arheologic de la Xi'an, printre care patru soldaţi de teracotă şi un cal, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang.
Evenimentul expozițional este parte a unui proiect major inclus în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze pe anii 2013 - 2016, semnat la București, pe 25 noiembrie 2013.
Citește și: