Nu doar prin cultură - cântul și portul popular - și limbă se poate defini un popor, ci și prin bucatele tradiționale, savuroase și originale. Aceasta este și ideea care stă la baza Festivalului de Artă Culinară Turcească, ajuns, anul acesta, la cea de-a IX-a ediție, în organizarea Uniunii Democrate a Tătarilor din România (UDTR), prin Comisia de Femei. Anul acesta, festivalul care pune la loc de cinste bucătăria tradiţională turcească, ridicată la rang de artă, s-a desfășurat, sâmbătă, în premieră, la Cumpăna, la restaurantul „Vasilescu”. După rețete primite ca „zestre” de la mame, bunici și străbunici, aproximativ o sută de turcoaice din Constanţa, Tulcea, Bucureşti, Cernavodă, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Hârşova, Măcin, Babadag şi Cumpăna s-au întrecut în rețete cu savori orientale. Cele mai gustoase și... arătoase preparate au fost jurizate de deputatul Iusein Ibram, inițiatorul festivalului, subprefecţii Accoium Levent şi Anefi Ersun, viceprimarul comunei Cumpăna, Neagu Florin, şi Attila Baykara, de la Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) Dobrogea.
RITMURI TRADIȚIONALE Jurizarea s-a realizat pe ritmuri tradiționale, în timpul desfășurării unui spectacol susţinut de ansamblurile de dansuri tradiţionale Fidanlar şi Kardelen, aparţinând UDTR, şi de Deniz Done, elevă la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa.
Printre preparatele delicioase cu care turcoaicele s-au prezentat în concurs s-au aflat supa de linte roșie, sarmalele, care, deși doar cu orez, adică „mincinoase”, arătau apetisant în învelișul lor din foi de viță, baclavalele, dar și budinca cu lapte, migdale, fistic și esență de trandafir, numită „helatiye”, pregătită la curtea lui Suleyman Magnificul.
MOȘTENIRE CU SAVOARE ORIENTALĂ Potrivit președintelui Comisiei de Femei a UDTR, Melec Amet, Festivalul de Artă Culinară Turcească se organizează anual, cu scopul de a promova bucătăria turcească, reţetele culinare străvechi, preparate în bucătăriile sultanilor și moştenite de turcii dobrogeni.
INVITAȚI La eveniment s-a aflat și consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalişkan, împreună cu soția sa. „Mă aflu pentru a doua oară, de la începutul mandatului meu la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, la Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat de Uniunea Democrată Turcă din România. Este foarte important că UDTR promovează astfel bucătăria turcească, printr-un concurs, deoarece specifice acestei bucătării sunt aromele orientale care dau o savoare deosebită preparatelor, diferită de cea a produselor româneşti. Dacă, în întreaga lume, bucătăria franceză sau cea chineză şi-au câştigat notorietate, la fel şi arta culinară turcească ocupă un loc fruntaş printre gastronomiile lumii”, a spus consulul Ali Bozçalişkan.
Prezent a fost și senatorul PSD Nicolae Moga. „Ce-i mai important în viața aceasta ca hrana? Dacă ne hrănim sănătos, vom avea copii sănătoși, cu mintea sănătoasă“, a spus senatorul.
Printre invitaţi s-au mai aflat: preşedintele UDTR, Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim, șeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa, Ali Oguzhan Yuksel. Evenimentul a fost organizat de Comisia de Femei a UDTR şi coordonat de președintele Melec Amet şi vicepreședintele Accoium Durie.