Compozitorul Dinos Constantinides, celebrat la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Compozitorul Dinos Constantinides, celebrat la Constanța

Cultură 22 Octombrie 2014 / 00:00 2408 accesări

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a celebrat, ieri seară, personalitatea compozitorului american de origine greacă Dinos Constantinides, printr-un concert simfonic special, sub bagheta maestrului Radu Ciorei. Concertul a grupat, sub titlul „Medalion Dinos Constantinides”, o serie de piese cu formule instrumentale diverse, apte să contureze un portret componistic complex.

Programul concertului de la Constanţa a fost un fel de replică la distanţă a concertului de la Carnegie Hall din octombrie 2013, susţinut integral de muzicieni brazilieni. De această dată, muzica a fost interpretată de orchestra simfonică din Constanța, dirijată de Radu Ciorei. În program s-au aflat patru piese din perioade diferite de creație: „Gathering of Friends” (Divertimento for String Orchestra), „Midnight Fantasy for Orchestra”, Diakos Suite for Orchestra și Symphony No. 1.

„A Gathering of Friends” (Divertimento for String Orchestra) a fost compusă în 1994 şi este bazată pe o piesă mai veche pentru chitară şi coarde. Ea cuprinde cinci mişcări, dedicate unor mari compozitori baroci: Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli, Georg Friedrich Handel şi Georg Philipp Telemann.

Cea de-a doua piesă din program, „Midnight Fantasy for Orchestra”, a fost creată în 1989, fiind prezentată în prima audiţie în China, în 1990, cu Shenzhen Symphony Orchestra. Ulterior ea a fost înregistrată de Vienna Modern Masters, cu titlul „Muzica celor şase continente”, cu Orchestra Radio şi Orchestra Simfonică din Cracovia.

PEISAJ SONOR AL GRECIEI Scrisă în 1961, Suita Diakos pentru orchestră izvorăşte dintr-un strat profund al memoriei compozitorului, fiind un peisaj sonor al Greciei de altădată, conservând etosul sonor, ritmic şi spiritual al Greciei rurale.

Simfonia nr. 1 este, de asemenea, o lucrare mai timpurie, compusă în 1967, datând din perioada atonală a compozitorului. Este o lucrare simfonică complexă, ce a fost prezentată în primă audiţie de New Orleans Symphony Orchestra, în cadrul unui festival organizat de Universitatea din Baton Rouge.

RECUNOAŞTERE UNANIMĂ Muzica lui Dinos Constantinides este cântată în toată lumea. Compozitorul, care se bucură de o recunoaştere unanimă, a fost distins cu numeroase premii de compoziţie, fiind beneficiarul a numeroase granturi şi comenzi. A fost distins cu Premiul I acordat de Brooklyn College International Chamber Opera Competition, a primit şi American New Music Consortium Distinguished Service Award, precum şi premiul Glen House acordat de New Music Ensemble of New York, premiile ASCAP, ale Societății Americane a Compozitorilor, Autorilor și Publiciștilor. I s-a decernat de către Comisia Prezidenţială pentru Educaţie o distincţie specială pentru activitatea să didactică, „Distinguished Teacher White House Commission on Presidential Scholars”.

REÎNTÂLNIRE MUZICALĂ PE 11 NOIEMBRIE Ca şi muzica sa, numele compozitorului Dinos Constantinides revine ciclic pe afişul de concert al Constanţei, vădind o înrudire profundă cu universul vechii cetăţi greceşti a Tomisului, care impresionează atât ca substanţă, cât şi ca trăire muzicală a spaţiului. Cu muzica lui Dinos Constantinides, publicul meloman tomitan se va (re)întâlni, la Teatrul „Oleg Danovski”, pe 11 noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului. Atunci, după recitalul sopranei Leontina Văduva, publicul va putea urmări, în premieră, opera contemporană „Intimations”, pe muzica lui Dinos Constantinides, în regia lui Ștefan Munteanu și sub conducerea muzicală a maestrului Radu Ciorei. Solistele operei vor fi sopranele Roxana Bageac și Veronica Coman.

Taguri articol


12