Concluzie daneză: UE nu face faţă refugiaţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Concluzie daneză: UE nu face faţă refugiaţilor

Externe 28 Decembrie 2015 / 16:35 555 accesări

Premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, propune o dezbatere pentru adoptarea unor eventuale modificări ale Convenţiei de la Geneva privind drepturile refugiaţilor, argumentând că ”UE nu poate face faţă afluxului de extracomunitari”. Danemarca a fost prima ţară care a semnat Convenţia de la Geneva, în 1951, document reprezentând baza juridică pentru drepturile refugiaţilor în întreaga lume. Acum, în contextul valului de refugiaţi extracomunitari, Guvernul danez cere modificarea actului respectiv.

Unul dintre aspectele pe care Copenhaga le-ar vrea modificate se referă la refugiaţii care tranzitează Turcia. ”Dacă un refugiat stă în Turcia doi sau trei ani, într-o ţară în care nu este război, se pune întrebarea dacă această persoană poate solicita azil în Europa. Reglementările actuale prevăd că se poate, dar vrem să discutăm acest lucru”, a subliniat Rasmussen. Un alt aspect este legat de dreptul refugiaţilor de a-şi aduce rudele în ţara în care primesc azil. Danemarca vrea întregirea familiilor abia după trei ani, dar nu poate aplica aceste prevederi, din cauza Convenţiei de la Geneva. Circa 18.500 de imigranţi au solicitat azil în Danemerca, în 2015.

Danemarca încearcă de câteva luni să descurajeze venirea refugiaţilor. După înăsprirea controalelor la frontiere, politicienii danezi pledează acum pentru confiscarea bunurilor de valoare cu care vin imigranţii extracomunitari. Parlamentul Danemarcei va dezbate, în ianuarie, un proiect de lege ce prevede confiscarea bijuteriilor şi sumelor în numerar găsite asupra imigranţilor extracomunitari care ajung pe teritoriul țării, oficiali danezi argumentând că este normal ca refugiaţii să contribuie la buget dacă au posibilitatea. Un proiect de lege care prevede confiscarea bijuteriilor sau sumelor în numerar de peste 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) găsite asupra extracomunitarilor va fi dezbătut în ianuarie, în Parlamentul de la Copenhaga, având şanse mari să fie aprobat, dată fiind majoritatea de dreapta. Proiectul de lege nu prevede confiscarea telefoanelor mobile. Controversata iniţiativă a stârnit reacţii ostile, fiind comparată cu măsuri luate în perioada nazistă împotriva evreilor şi rromilor.

Ileana VIȚALARIU

ileana.vitalariu@telegrafonline.ro

tags: refugiați, imigranți, azilanți, UE, Danemarca

Citește și:

Frontex își începe misiunea în Grecia

Ministrul german al Finanţelor speră în crearea "unei armate europene"

Marina germană a salvat peste 10.000 de refugiați în acest an

UE se va confrunta cu o "criză foarte gravă" în cazul ieşirii Marii Britanii

Barack Obama va organiza, în 2016, un summit ONU pe tema crizei globale a refugiaţilor

Taguri articol


12