Constanța de azi și ruinele bătrânului Tomis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție-eveniment

Constanța de azi și ruinele bătrânului Tomis

Cultură 30 Octombrie 2014 / 00:00 1241 accesări

Constanța de astăzi se înalță pe ruinele anticului Tomis. Multe vestigii au rămas îngropate sub pământ, altele au fost distruse, iar altele, nu puține la număr, au rezistat secolelor. Filiala Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România a inaugurat, ieri, o expoziție care să amintească constănțeanului de astăzi despre această istorie „scrisă” în piatră: „Dezvoltarea orașului modern în raport cu vestigiile arheologice ale cetății antice Tomis”. Evenimentul a avut loc în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

Expoziția, dispusă pe mai multe panouri, încearcă să recupereze „memoria” antică a orașului prin reproduceri după fotografii realizate în momentul descoperirii unor vestigii, prin desene sau prin informații obținute din cărți sau hărți.

UN POMPEI ROMÂNESC?! „Tomisul antic era un oraș mare, cu o populație foarte diversă. Orașul acesta, de la o strălucire deosebită, a cunoscut o perioadă de eclipsă foarte îndelungată, de la anul 600 până după 1878, când Dobrogea a fost reunificată cu România. Abia atunci, orașul a renăscut pe ruinele vechiului oraș și, în loc să fim, astăzi, un Pompei românesc, suntem Constanța pe care o știți, pe care vi-o amintiți, pe care o vedeți. Vă invit să vedeți expoziția și să reflectați! Dacă nu știm aceste ruine care au făcut faima vechiului Tomisului, nu o să mai știm ce a mai rămas din vechea Constanța”, a spus amfitrionul manifestării, directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

MONUMENTE ISTORICE „Expoziția își propune să arate impactul pe care orașul modern l-a avut și îl are asupra vestigiilor arhitectonice antice ale vechiului Tomis, care sunt înscrise pe Lista Monumentelor Istorice. Unele dintre aceste vestigii sunt la vedere, altele au dispărut, pentru că s-a construit peste ele. E vorba despre basilica mare și cea mică, din secolele V-VI, descoperite în anul 1960, când s-a început construcția cartierului între bulevardul Ferdinand și strada Traian, vizavi de Muzeul de Marină. Au fost fotografiate, cartografiate și apoi au fost construite peste ele două blocuri”, a spus arhitectul Radu Cornescu, inițiator al acestei expoziții, alături de care s-a aflat președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea, Alexandru Bălan.

Acesta a mai amintit de basilica creștină care a existat pe locul actualului Liceu „Mihai Eminescu”, edificiu din care s-a mai păstrat doar cripta paleocreștină, dar și de alte vestigii. „Unii se laudă cu clădiri de acum 200 de ani, iar noi avem edificii de 2.500 de ani”, a mai spus arhitectul Cornescu. El a mai amintit și de cazurile fericite când vestigiile au fost salvate de la uitare, referindu-se la parcul arheologic de la Primărie, Edificiul Roman cu Mozaic sau ruinele de lângă Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Expoziția „Dezvoltarea orașului modern Constanța în raport cu vestigiile arheologice ale cetății antice Tomis”, finanțată din „Timbrul de arhitectură”, va putea fi admirată la MINAC timp de o lună.



12