Constanța, capitala europeană a arheologilor și istoricilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Timp de două zile

Constanța, capitala europeană a arheologilor și istoricilor

Cultură 05 Octombrie 2015 / 14:19 1175 accesări

Timp de două zile, începând de marți, Constanța se va transforma în capitala europeană a istoriei și a arheologiei. Pentru al 48-lea an consecutiv, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) din vechiul Tomis se vor întâlni peste 100 de arheologi și istorici din România, Republica Moldova, Bulgaria, Italia, Polonia și Marea Britanie, pentru a participa la prestigioasa Sesiune Științifică Internațională „Pontica”, ediția 2015. Marți și miercuri, ei vor susține comunicări științifice, grupate pe cinci secțiuni: Preistorie, Greco-romană, Numismatică, Medievală și Modernă-contemporană. Deschiderea oficială este programată marți, de la ora 11.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC. Pe agenda longevivei manifestări științifice de la Malul Mării Negre este inclus și vernisajul expoziției „Memento arheologic dobrogean”, care va avea loc, marți, de la ora 13.00, în sala „Ovidiana”.

CAPIDAVA, ÎN PRIM-PLAN În prim-planul Sesiunii „Pontica” se va afla, și de această dată, arheologia dobrogeană, pământul dintre Dunăre și Marea Neagră fiind înțesat, la fiecare pas, de o mulțime vestigii extraordinare reprezentative pentru fiecare perioadă istorică. Din acest motiv, nu trebuie să surprindă pe nimeni că tema din acest an a manifestării este „Un secol de arheologie la Tomis. Instituții și personalități”. Printre siturile aduse în discuție se va afla și castrul roman Capidava. Despre „cetatea de la cotitură”, de pe malul drept al Dunării, va vorbi, marți, cercetătorul Ioan Carol Opriș. Acesta va prezenta comunicarea „Capidava - primul șantier major de conservare-restaurare și punere în valoare a unui monument antic dobrogean după 1990, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013/ Axa prioritară 5/ Domeniul major de intervenție 5.1.”, ce face trimitere la proiectul aflat deja în desfășurare și în care Consiliul Județean Constanța este partener.

COMUNICĂRILE ȘTIINȚIFICE REUNITE ÎNTR-UN ANUAR Lucrările prezentate zilele acestea la „Pontica” se vor regăsi în anuarul „Pontica”, ce va fi lansat anul viitor și care, alături de sesiunea cu același nume, reprezintă cartea de vizită a MINAC. Revista în format carte apare din 1968. În 2008 ea a fost premiată de Ministerul Culturii pentru 40 de ani de apariție neîntreruptă. Începând din același an, „Pontica” a fost clasificată de Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS) în categoria B+. În anul 2011, odată cu reorganizarea CNCSIS și constituirea Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS), publicația a fost reevaluată rămânând în categoria B. Revista poate fi „răsfoită” și în format electronic - de la primul până la cel mai recent număr - și pe site-ul muzeului constănțean minac.ro, la secțiunea Publicații.

Citeșter și:

Peste o sută de arheologi vin la Constanța

Sesiunea „Pontica” se apropie de semicentenar

Sesiunea „Pontica”, la final



12