Constanţa, în timpul ocupaţiei germane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mini-expoziţie de colecţie

Constanţa, în timpul ocupaţiei germane

Cultură 22 Mai 2013 / 00:00 2443 accesări

Arhitectul Radu Cornescu, împătimit colecţionar, dar şi pasionat de istorie, Dobrogea de altădată aflându-se printre hobby-urile sale, a decis să deschidă, în ziua în care au fost prăznuiţi patronii spirituali ai Constanţei, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, o mini-expoziţie de colecţie. Vernisajul expoziţiei cu titlul „Timbre, bancnote, cărţi poştale şi fotografii din timpul ocupaţiei germane (1916-1918)” a avut loc, ieri, în foaierul Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman”, în prezenţa unui public distins. Au fost prezenţi specialişti ai instituţiei gazdă, alături de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, de la Universitatea „Ovidius”, şeful Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman, dar şi iubitori de istorie.

Desfăşurată pe trei panouri, expoziţia îndeamnă la reflecţie, invitând publicul la o călătorie mai puţin plăcută, dar necesară, în trecut, în anii Primului Război Mondial, când ororile conflagraţiei nu au ocolit nici Constanţa.

EXISTENŢA, PLĂTITĂ CU BANCNOTE GERMANE „Expoziţia prezintă situaţia celor care au rămas în România ocupată de germani. Când nu se mai puteau cumpăra pâine şi cele necesare existenţei decât cu bancnote tipărite de germani. Chiar şi pentru cărţile poştale, scrisori, era nevoie de timbre germane, austriece sau bulgăreşti. Expoziţia reuneşte aceste bancnote, timbre atât de necesare, inclusiv fotografiile care arată ce se întâmplă în satele şi oraşele ocupate de nemţi şi de bulgari”, a explicat arh. Radu Cornescu.

„Există şi afişe propagandistice, din ziare germane, care îl reprezintă pe feldmareşalul Mackensen victorios, în Dobrogea sau de Crăciun, cu Bucureştiul pe... o tavă”, a mai spus autorul expoziţiei, „Timbre, bancnote, cărţi poştale şi fotografii din timpul ocupaţiei germane (1916-1918)”.

RESPECT PENTRU STATUIA LUI OVIDIUS Pe primul din cele trei panouri ale expoziţiei, pasionaţi de istorie pot reconstitui, prin intermediul cărţilor poştale vechi, intrarea germanilor în Constanţa, primirea la gară a feldmareşalului August von Mackensen cu generalii săi, defilarea spre strada Traian şi ceremonia de ocupaţie din faţa Primăriei Constanţa de atunci, actualul sediu al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. O altă ilustrată prezintă statuia lui Ovidius, reaşezată de nemţi pe soclu, cu ajutorul unor bârne de lemn, după ce, iniţial, fusese dată jos de către bulgari.

REMEMBER Pentru cei care nu îşi mai aduc aminte, arhitectul Radu Cornescu, a făcut o scurtă, dar dureroasă incursiune în trecut. „În 1916, germanii ne-au atacat, mai întâi la sud, cu feldmareşalul Mackensen, la Turtucaia, apoi au ocupat Dobrogea - Constanţa, Tulcea şi Cernavodă. În timpul acesta, românii au atacat în Ardeal, au fost repede împinşi înapoi în Transilvania, de către generalul Falkenhayn. Foarte repede, cele două fronturi, din nord şi din sud, s-au unit, Bucureştiul a fost ocupat pe 1 decembrie, iar armatele au ocupat apoi Ploieştiul, Buzăul, Brăila, mergând spre nord, prin Moldova, dar după cum se ştie, au fost respinşi la Mărăşeşti. Războiul a fost un câştig pentru noi, până la urmă, pentru că am reuşit să facem România Mare”, a reamintit arhitectul Radu Cornescu.

Expoziţia „Timbre, bancnote, cărţi poştale şi fotografii din timpul ocupaţiei germane (1916-1918)” va rămâne deschisă la Biblioteca Judeţeană, timp de o lună.



12