Constănțenii sunt invitați să nominalizeze „Oamenii Timpului“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campanie de interes public, lansată la Constanța

Constănțenii sunt invitați să nominalizeze „Oamenii Timpului“!

Cultură 01 Iunie 2016 / 17:41 1508 accesări

După succesul repurtat pe plan local, în 2014, la Iași, campania „Oamenii Timpului” a cunoscut în 2015 anvergură regională, cuprinzând regiunea de nord-est a României, precum și orașele Chișinău și Cernăuți. Din acest an, campania s-a extins la nivelul întregii țării, precum și în Republica Moldova, regiunea Cernăuți și diaspora, pentru că valoarea nu are limitări geografice. În acest scop au fost create opt centre de monitorizare - Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Sibiu, Neamț și Timișoara -, în care vor funcționa echipe de lucru care vor asigura competiţiei un caracter unitar.

Campania „Oamenii Timpului” a fost lansată miercuri și la Constanța, în cadrul unui eveniment care a avut loc în Sala Senatului a Universității „Ovidius”, prilej cu care a fost încheiat un protocol de colaborare între instituția de învățământ superior, reprezentată de rectorul prof. univ. dr. Sorin Rugină, și Asociația Revistei „Timpul”, reprezentată de președintele său, Adriana Nazarciuc.

„Campania „Oamenii Timpului” este inițiată de revista de cultură contemporană „Timpul”, cu o tradiție de 140 de ani. În urmă cu 140 de ani, pe 15 martie 1876, lua ființă ziarul conservator, care, într-o scurtă perioadă, a dat tonul scriiturii jurnalistice în cultura română, prin câteva nume foarte mari care au trecut pe acolo: Mihai Eminescu, Slavici, Caragiale, Maiorescu. Este o tradiție care ne obligă, o tradiție a spiritului critic”, a spus redactorul-șef al revistei de cultură contemporană „Timpul”, conf. univ. dr. George Bondor, miercuri. Acesta a propus o întoarcere la bunul simț critic în care se spune „Nu!” pentru a-l evidenția pe „Da!”. Conform președintelui Asociației Revistei „Timpul”, Adriana Nazarciuc, campania are un caracter social, cultural-educativ și spiritual.

ETAPE Nominalizările pentru Campania „Oamenii Timpului” au început în mai și se vor desfășura până în septembrie. În acest interval de timp, publicul din întreaga țară și din afara ei va avea posibilitatea de a propune, pe platforma www.oameniitimpului.ro, nominalizări pentru fiecare dintre cele 10 categorii supuse jurizării. Se vor acorda premii pentru realizările remarcabile din octombrie 2015 - septembrie 2016 în domeniile: Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și Istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat. După o etapă de prejurizare (septembrie - octombrie) va urma votul electronic, care va conta în proporție de 40%, decizia juriului având o pondere de 60%.

COMISIA DE JURIZARE

Juriul Campaniei „Oamenii Timpului”, prezidat de directorul revistei „Timpul”, prof. univ. dr. Daniel Șandru, este format din: scriitorul conf. univ. dr. Radu Vancu (Literatură), jurnalistul și muzicologul Cătălin Sava (Arte), prof. univ. dr. Adrian Cioroianu (Educație și Cercetare), jurnalistul constănțean și activistul civic Liviu Mihaiu (Societate civilă), directorul Teatrului Național „Radu Stanca” și al festivalului din Sibiu, prof. univ. dr. Constantin Chiriac (Diplomație publică), directorul Programului Istorie Contemporană din cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, dr. Mioara Anton (Memorie și Istorie), jurnalistul RFI Nicolas Don (Jurnalism), vicepreședintele Federației Mondiale de Neurochirurgie (Sănătate), prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea (Sănătate), Beatrice Rancea (Tinere valori) și Bogdan Pițigoi (Administrație).

PREMIILE, PE 10 DECEMBRIE

Câștigătorii vor fi premiați pe 10 decembrie, în cadrul unei gale extraordinare care se va desfășura în sala mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

La conferința de lansare a campaniei „Oamenii Timpului” la Constanța au mai participat directorul Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu, managerul zonal al Campaniei „Oamenii Timpului” București, Cristina Liberis, și managerul zonal din Constanța, lect. univ. dr. Daniel Citirigă, care a fost și moderatorul întâlnirii.

Campania cu sloganul „Preluăm trecutul. Premiem prezentul. Pregătim viitorul” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei României, și al Ministerului Culturii.

Anul acesta, la aniversarea a 140 de ani de la apariție, revista de cultură contemporană „Timpul” a primit, din partea Președinției României, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea culturii”.

Citește și:

Campania „Oamenii Timpului” se lansează la Constanța



12