Constantinescu, condamnat în dosarul eolienelor. Sentința nu e definitivă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tribunalul București. Cronica unei condamnări anunțate

Constantinescu, condamnat în dosarul eolienelor. Sentința nu e definitivă

Justiție 27 Iunie 2016 / 14:37 3146 accesări
Nicușor Constantinescu a declarat de multe ori că fratele celui care l-a acuzat a confirmat că nu a condiționat eliberarea autorizațiilor în cazul eolienelor

Nicușor Constantinescu a declarat de multe ori că fratele celui care l-a acuzat a confirmat că nu a condiționat eliberarea autorizațiilor în cazul eolienelor

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța (CJC) Nicușor Constantinescu a fost condamnat, de magistrații Tribunalului București, la 6 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul eolienelor, în care a fost denunțat de omul de afaceri Marian Turbatu. Decizia, anunțată luni, 27 iunie, nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București. Într-un material publicat duminică seară în ediția online, reporterii cotidianului Telegraf estimau că această condamnare este așteptată, o concluzie care se evidenția din modul în care a fost instrumentat întregul proces. Amintim că, în acest dosar, Constantinescu este acuzat că nu a permis Curţii de Conturi să controleze documentele Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri şi nu a eliberat mai multe certificate de urbanism pentru o firmă care intenţiona să construiască un parc eolian la Fântânele. Deși acuzațiile procurorilor au fost demontate de mai mulți martori, inclusiv de fratele denunțătorului, Richard Turbatu, magistrații Tribunalului București nu au ținut cont de acest lucru. Concret, fratele lui Marian Turbatu a declarat, în fața instanței, că eliberarea documentației pentru construirea unui parc eolian nu a fost condiționată în niciun fel de CJC. Mai mult, avocații lui Constantinescu au demonstrat, în fața judecătorilor, că terenul pe care urma să se construiască parcul eolian era disputat de administrațiile comunelor Cogealac și Fântânele. Or, legea interzice orice construcție pe terenurile ce fac obiectul unui litigiu de orice fel.

PERCHEZIȚII ÎN FORȚĂ

Dosarul eolienelor a ajuns în atenția publică din martie 2014, când un pluton de mascați ai Brigăzii Speciale de Intervenţii a Jandarmeriei a descins la locuința fostului președinte CJC pentru a-i asista pe procurorii DNA București într-o acțiune de percheziție. Totul s-a întâmplat în 19 martie 2014, între orele 6.00 și 14.11. Timp de opt ore, procurorii au întors pe dos locuința lui Constantinescu, căutând inclusiv în ghiozdanul fiului acestuia, Ștefan, care se pregătea să plece la școală în momentul descinderii. La sfârșitul acțiunii, tot ce au putut ridica procurorii din locuința fostului președinte CJC a fost... o imprimantă. Totuși, lipsa de probe nu i-a împiedicat pe procurori să îl ducă pe Constantinescu la audieri la sediul DNA din București și, ulterior, să îl rețină pentru 24 de ore. La momentul respectiv, instanța a sesizat lipsa de probe din partea procurorilor și a decis să respingă cererea de arestare preventivă emisă pe numele lui Constantinescu. Printr-o contradicție ciudată, magistrații Tribunalului București au luat o decizie radical opusă anul acesta, în 3 iunie, când Constantinescu a fost arestat preventiv în acest dosar, pentru că... a fost prea bolnav ca să se prezinte la unele termene de judecată. Aceiași magistrați l-au condamnat, luni, la 6 ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. Constactat telefonic, avocatul lui Constantinescu, Marius Mocanu, a spus că imediat ce va primi, oficial, decizia de condamnare a clientului său va face recurs la instanța superioară.

TREI SENTINȚE ÎN ACEEAȘI SĂPTĂMÂNĂ

Aceasta nu este singura condamnare a lui Constantinescu. În 28 octombrie 2015, fostul președinte CJC a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Constanța la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind presupusa subfinanțare a Centrului Militar Zonal (CMZ). Nici în acest caz decizia nu a fost definitivă și a fost atacată la Curtea de Apel Constanța. Instanța a încheiat judecata în dosarul „CMZ”, urmând ca sentința finală să fie luată în 29 iunie. De asemenea, în 30 iunie, magistrații Curții de Apel București trebuie să ia o decizie în dosarul împăduririlor.



12