Constantinescu reclamă abuzurile DNA la Ambasada SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constantinescu reclamă abuzurile DNA la Ambasada SUA

Justiție 14 Iunie 2016 / 19:12 1799 accesări

Din 20 mai, când a fost arestat, Nicușor Constantinescu nu a beneficiat de niciun consult medical, deși starea sa s-a agravat

Din 20 mai, când a fost arestat, Nicușor Constantinescu nu a beneficiat de niciun consult medical, deși starea sa s-a agravat

În ciuda problemelor grave de sănătate pe care le are, dovedite de numeroasele documente medicale, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, este menținut în arest preventiv. Marți, 14 iunie, judecătorii Curții de Apel Constanța au respins cererea lui Constantinescu de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, în dosarul „CMZ”. Tot marți, președintelui suspendat al CJC i s-a respins și cererea de anulare a dispoziției Curții de Apel Constanța, prin care a fost arestat în 20 mai. Precizăm că această solicitare a fost înaintată Înaltei Curți de Casație și Justiție la sfârșitul lui mai, însă a fost soluționată abia acum. Toate aceste hotărâri vin în condițiile în care starea sa de sănătate se agravează pe zi ce trece și, de când a fost arestat, nu a beneficiat de niciun consult de specialitate. Deciziile instanțelor l-au determinat pe Constantinescu să trimită o scrisoare deschisă ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, în care reclamă abuzurile la care a fost supus de procurorii DNA și anumite instanțe. În scrisoare, Constantinescu îi explică în detaliu diplomatului american modurile în care i s-au încălcat drepturile fundamentale. „Ați adoptat o poziție laudativă cu privire la ceea ce Domnia Voastră cunoașteți ca fiind lupta anticorupție purtată de DNA sub conducerea doamnei prim procuror Laura Codruța Kovesi. Vă întreb, totuși, dacă statul pe care îl reprezentați, aducând aprecieri activității amintite, include în aceasta și metodele brutale de anchetă și cercetare judecătorească”, se arată în scrisoarea lui Constantinescu trimisă lui Klemm.

Mai jos puteți citi textul integral al scrisorii:

„Scrisoare deschisă

Excelenței sale, domnului ambasador al Statelor Unite ale Americii

Domnul Hans Klemm

Excelență,

Mă adresez domniei voastre cunoscută fiindu-mi importanța pe care statul pe care îl reprezentați o acordă drepturilor și libertăților omului și etățeanului și asiduitatea cu care promovează Statele Unite ale Americii în relațiile diplomatice, inclusiv cu România, principiul respectarii acestora.

Este , de asemenea, cunoscut interesul pe care Statele Unite ale Americii îl anifestă față de înfăptuirea justiției în țara noastră, domnia voastră opinând explicit și într-o manieră categorică și practică în mai multe ocazii.

Aprecierile, deseori critie, nu au putut fi considerate o ingerință în înfăptuirea actului de justiție, de aceea vă solicit să vă exprimați punctul de vedere și în ceea ce privește modalitatea brutală în care se încalcă prezumția de nevinovăție și drepturile celor cercetați și judecați , mulți dintre ei în stare de arest, de către organele de înfăptuire a justiției penale la noi.

Am luat act că, în numele statului pe care îl reprezentați, ați adoptat o poziție laudativă cu privire la ceea ce domnia voastră cunoașteți ca fiind lupta anticorupție purtată de DNA sub conducerea doamnei procuror Laura Codruța Kovesi. Vă întreb, totuși, dacă statul pe care îl reprezentați , aducând aprecieri activității amintite, include în aceasta și metodele brutale de anchetă și cercetare judecătorească, metode ce nesocotesc Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Codul Drepturilor Fundamentale ale UE și încalcă flagrant cel de-al șaselea Principiu promovat de Ansamblul de principii ONU, pentru protejarea tuturor persoanelor supuse unei forme de detenție sau încarcerare.

Acest principiu stabilește că, „nicio perioadă supusă unei forme oarecare de detenție sau de încarcerare nu va fi supusă torturii, nici unor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante. Nicio circumstanță, oricare ar fi, nu poate fi invocată pentru a putea justifica tortura sau orice alt tratament crud, inuman sau degradant.”

Vă aduc la cunoștință pe această cale tratamentul nedemn și brutal caracterizat de o cruzime care mi-a afectat grav sănătatea, fiindu-mi chiar viața pusă în pericolpe parcursul anchetei, pe care procurorul DNA Andrei Bodean a întreprins-o în ceea ce mă privește, tratament urmat întocmai de acesta și de domnii magistrați Dan Iulian Năstase și Andreea ianca, judecătorii învestiți de Curtea de Apel Constanța cu soluționarea cazului meu. Și nu cred că sunt eu un caz singular în care lupta, pe care chiar domnia voastră o sprijină, împotriva corupției din România îmbracă forme inchiziționale și este supusă scopului unic de a obține condamnarea în orice condiții, încălcând brutal dreptul la apărare, punțnd inculpații în situații umilitoare și degradante și uzțnd de metode de anchetă și cercetare care le pun sănătatea și chiar viața în pericol.

În situația mea particulară, am fost supus unor cercetări concertate datorită unor interpretări subiective și tendențioase, ce au generat inclusiv luarea unor măsuri administrative împotriva mea chiar de către Ambasada SUA, care, la solicitarea DNA, a dispus anularea vizei de intrare în SUA obținută în scop medical.

De asemenea, am fost ridicat în baza unui mandat de aducere emis nelegal în 15 ianuarie 2014, în scopul de a mă împiedica să plec pe teritoriul SUA în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale complexe, ceea ce s-a și întțmplat în luna aprilie 2014, când am fost supus unei intervenții de prostatectomie radicală.

Din ianuarie 2014 și până în prezent s-a încercat în mod succesiv arestarea mea în mai multe dosare penale , în majoritatea cazurilor, până de curând, instanțele respingând toate aceste solicitări.

În situațiile particulare în care s-a dispus arestarea mea, deși SUA respinseseră anterior cererea de extrădare a mea formulată de România, motivat că nu se verifică cerințele legale de dispunere a acestei măsuri, întrucât existau suficiente înscrisuri medicale apostilate conform Convenției de la Haga, ce atestau imposibilitatea obiectivă de prezentare în fața autorităților judiciare române, instanțele au dispus, totuși, arestarea mea preventivă.

De asemenea, pe perioada derulării procedurilor judiciare, în mod constant mi-au fost respinse toate solicitările legitime menite a contura apărarea mea. Au fost respinse în mod abuziv, constant, fără nicio bază legală, încălcând practic dreptul la un proces echitabil.

Totul a culminat cu derularea ultimelor evenimente, în sensul acordării unor termene de judecată în mod precizat, cu o celeritate nemaiîntâlnită, audierea mea în condițiile în care chiar medicii prezenți au susținut existența unui risc de accident vascular cerebral sau infarct miocardic, dispunând pe răspunderea lor internarea mea în spital. Această măsură cu caracter medical a determinat, totuși, DNA, în speță același procuror Andrei Bodean, să facă presiuni în vederea externării mele și chiar a dispus începerea urmăririi penale împotriva medicilor pentru infracțiunea de favorizare a infractorului.

Am ales să mă adresez domniei voastre nu atât pentru a vă solicita sprijin punctual în cazul meu, ci mai ales pentru a vă solicita să vă amanifestați încă o dată prin toate metodele specifice activității cu care statul american v-a învestit în România, rolul – asumat deja public – de mediator în ceea ce privește înfăptuirea justiției la noi.

De aceea, vă aduc în atenție gravele consecințe pe care legislația insuficientă, neclară și fără sancțiui în domeniul răspunderii magistraților, le iau asupra actului de justiție și care fac posibile și greu sancționabile, în plan intern, abuzuri ca cele la care am fost supus.

Alte carențe au făcut posibil comportamentul discreționar și inuman al procurorului Andrei Bodean și al judecătorilor Dan Iulian Năstase și Andreea Ianca, audierea mea ore în șir, în condițiile în care tensiunea mea era foarte mare (25/11, conformată de medici prin măsurarea chiar în fața judecătorilor, tensiune oscilantă? Judecătorii insistau că beau Coca Cola în instanță, situație în care protocoalele medicale impun internarea de urgență) și expunerea ma în ședință publică conectat la aparatura medicală.

În aceste condiții, am fost supus unei modalități agresive de audiere, fiind supus unei presiuni psihice căreia un inculpat sănătos le-ar fi putut face față cu greu.

Lipsa unor reglementări coerente cu privire la regimul de detenție al persoanelor care suferă de boli grave, la internarea în cadrul unităților spitalicești din sistemul penitenciar și din afara acestuia, precum și a unor norme clare privitoare la procedura de evaluare și avizare medicală pentru transportul și audierea persoanelor aflate în detenție care au astfel de afecțiuni, au făcut posibile abuzurile procurorului Bodean care, atribuindu-și cunoștințe medicale pe care nu le are și fără o opinie a unui specialist a procedat mai departe la întocmirea de dosare penale chiar și medicilor care apreciaseră că se impune internarea mea de urgență în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, întrucât transportul meu în spitalul penitenciar Poarta Albă putea avea consecințe ireversibile asupra stării mele de sănătate.

Lipsa unui cadru sancționator concret și eficient al abuzurilor organelor de aplicare a legii a făcut posibil ca eu să fiu scos din spital fără act medical și vreo formalitate de externare și să fiu transportat, în noaptea de 8 spre 9 iunie, direct în penitenciar șu apoi, de dimineașă, dus din nou la instanță, spre a continua audierea, deși nimic din circumstanțele cazului nu impunea urgența, în afară de obstinația magistraților implicați, de a mă condamna definitiv mai înainte de a se pronunța soluția privitoare la ecia de neconstituționalitate a textului care incriminează abuzul în serviciu, excepție pe care și eu o invocasem.

Excelență, înțeleg că poziția domniei voastre de oficial SUA nu vă permite a interveni concret în cazul pe care vi l-am supus atenției dar, cu siguranță rolul pe care vi l-ați asumat public, în numele statului pe care îl reprezentați, acela de „gardian al înfăptuirii justiției” în România, vă permite să analizați în ansamblu abuzurile pe care le generează un cadru legal precar și un corp profesional al căror membri comit, nu de puține ori, abuzuri în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, așa cum au fost ele consacrate prin tratate și convenții internaționale și punerea în aplicare a Ansamblului de Principii ONU, în materia tratamentelor cetățenilor cercetați penal, principii implementate chiar de statul al cărui reprezentant diplomatic sunteți.

Îmi exprim, așadar, încrederea că prezenta scrisoare deschisă se va bucura de atenția Excelenței Voastre și că veți întreprinde cele considerate oportune din perspectiva demnității pe care o exercitați.

Arăt că toate susținerile mele își au corespondent în înscrisuri oficiale emise de autoritățile judiciare și cele medicale și, în măsura în are mi se solicită lămuriri, le pot pune la dispoziție

Nicușor Daniel Constantinescu”



12