Coreea de Nord a repornit reactorul care-i furnizează plutoniu ce i-ar putea furniza un stoc în vederea obţinerii unor arme nucleare, a declarat, marţi, James Clapper, directorul Serviciilor Naţionale americane de Informaţii (DNI), relatează BBC News online. Phenianul a făcut paşi către producerea unui sistem de rachete balistice intercontinentale, a mai spus el. Clapper a făcut aceste declaraţii după ce Nordul a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune despre care criticii afirmă că este, de fapt, o testare interzisă a unei tehnologii în domeniul rachetelor.
Phenianul anunţa în septembrie că instalaţia de la Yongbyon şi-a reluat activitatea în regim normal. Reactorul din această instalaţie este considerat principala sursă de plutoniu în cadrul unui program nuclear militar nord-nuclear. ”Estimăm că Nordul a dat curs anunţului pe care l-a făcut, şi-a extins instalaţia nucleară de la Yongbyon şi a repornit reactorul în care produce plutoniu”, a declarat Clapper în cadrul unei audieri în Comisia pentru Apărare din cadrul Senatului. ”Estimăm, de asemenea, că Nordul operează reactorul de suficient de mult timp cât să poată să înceapă, în câteva săptămâni sau luni, să recupereze plutoniu din reactorul pentru combustibil uzat”, a mai spus directorul serviciilor americane de informaţii. Potrivit unor experţi, din momentul în care este deplin operaţional, reactorul de la Yongbyon poate produce în decurs de un an suficient plutoniu pentru o bombă. Aproximativ patru kilograme de plutoniu sunt necesare în vederea producerii unei bombe cu o putere de 20 de kilotone.
Phenianul s-a angajat în mai multe rânduri să oprească operaţiunile la Yongbyon şi chiar a distrus turnul de răcire în 2008, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unor ajutoare. Însă, în 2013, în urma unei dispute cu SUA şi unor noi sancţiuni care i-au fost impuse de ONU după ce a efectuat al treilea test nuclear, regimul stalinist a ameninţat că va reporni instalaţia de la Yongbyon. Negocieri la care participă şase ţări - cele două Corei, SUA, Japonia, China şi Rusia - vizând să pună capăt programului nuclear nord-coreean sunt blocate din 2009. Phenianul susţine că a construit un dispozitiv suficient de mic cât să fie instalat într-un focos nuclear şi plasat într-o rachetă, pe care ar putea-o lansa împotriva inamicilor săi. Însă oficiali americani au pus la îndoială aceste revendicări. ONU a impus regimului stalinist o serie de sancţiuni, în urma unor teste nucleare şi balistice pe care le-a efectuat până în prezent.