Coreea de Nord anunţă că a miniaturizat arme nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asta ne mai lipsea!

Coreea de Nord anunţă că a miniaturizat arme nucleare

Externe 21 Mai 2015 / 00:00 852 accesări

Coreea de Nord a anunţat ieri că are capacitatea să miniaturizeze arme nucleare, un pas extrem de important către echiparea rachetelor, relatează CNN.

Anunţul Phenianului pare să corespundă unor evaluări ale unor oficiali militari americani de rang înalt. Generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor americane în Coreea, declara în octombrie că, în opinia sa, Coreea de Nord ar fi capabilă să miniaturizeze un dispozitiv nuclear. De asemenea, amiralul Bill Gortney, comandantul Comandamentului pentru Apărarea Aerospaţială a Americii de Nord, declara pentru presă, luna trecută, că militarii americani cred că Phenianul ar putea să instaleze o armă nucleară într-un sistem mobil şi să o lanseze către SUA. Însă Gortney adăuga că SUA nu ştiu despre vreo testare a unui asemenea tip de rachetă - KN-08 - şi dădea asigurări că apărarea americană poate intercepta orice tip de atac nord-coreean. Unii analişti consideră că regimul lui Kim Jong-un ar putea să fie deja în măsură să instaleze ogive nucleare în rachete cu lansare de la sol care pot atinge Coreea de Sud şi Japonia. David Albright, fost inspector în domeniul armamentului, a declarat recent pentru CNN că Phenianul ar putea deţine 10-15 arme nucleare şi că poate produce câteva pe an. Însă realizarea unui dispozitiv nuclear suficient de mic încât să încapă în vârful unei rachete balistice este dificilă. Coreea de Nord şi-a semnalat intenţia de a atinge acest scop prin ultimul test nuclear pe care l-a efectuat în 2013. Regimul a prezentat dispozitivul testat drept o bombă mai mică şi mai uşoară decât cele pe care le-a detonat în 2006 şi 2009.

Miniaturizarea unei arme nucleare este un pas hotărâtor în construirea unei rachete balistice intercontinentale. În plus, dispozitivul nuclear trebuie să fie suficient de puternic să reziste zborului într-o rachetă balistică şi să fie aşezat într-un vehicul de reintrare care să reziste căldurii intense generate de frecarea cu aerul la revenirea în atmosfera terestră. Avansarea îngrijorătoare a programului nuclear al regimului condus de Kim Jong-un ameninţă să bulverseze calculele strategice ale SUA în regiune. Coreea de Nord a cerut ca SUA să o recunoască drept putere nucleară. Însă Washingtonul a subliniat că angajamentul Phenianului în dezarmarea nucleară este punctul de pornire al oricăror negocieri între cele două părţi.

Taguri articol


12