Coreea de Nord şi SI, pe agenda Summitului Nuclear din SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord şi SI, pe agenda Summitului Nuclear din SUA

Externe 31 Martie 2016 / 16:08 616 accesări

Ameninţarea atomică reprezentată de Coreea de Nord şi scenariul catastrofei unui atentat terorist nuclear cu o bombă murdară, provocat de jihadişti din Statul Islamic (SI), domină agenda Summitului internaţional pe tema securităţii nucleare găzduit de Barack Obama la Washington, joi şi vineri.

Şeful statului american, care va părăsi Casa Albă în ianuarie, este artizanul acestui summit, pe care l-a lansat în 2010, la un an după ce şi-a expus, într-un discurs istoric la Praga, viziunea asupra unei lumi fără arme nucleare. După ani de negocieri cu Iranul, administraţia Obama a reuşit în ianuarie să plaseze sub supraveghere internaţională programul nuclear controversat al Teheranului. Odată cu îndepărtarea ameninţării iraniene, Washingtonul este îngrijorat de-acum de cea reprezentată de Coreea de Nord. Atmosfera din Peninsula Coreeană nu a încetat să se deterioreze după al patrulea test nuclear pe care Phenianul l-a efectuat pe 6 ianuarie şi după lansarea pe 7 februarie a unei rachete cu rază lungă de acţiune, considerată un test de rachetă balistică. Tensiunile s-au intensificat şi mai mult din cauza manevrelor militare anuale la scară mare ale SUA şi Coreei de Sud. Coreea de Nord îşi ameninţă aproape zilnic inamicul de la Sud şi pe aliatul lui american cu atacuri nucleare sau convenţionale şi pare să sfideze Rezoluţia 2270 a Consiliului de Securitate al ONU, care i-a impus, pe 2 martie, o nouă serie de sancţiuni fără precedent. În acest context, Barack Obama conduce o reuniune tripartită cu preşedinta sud-coreeană, Park Geun-hye, şi premierul japonez, Shinzo Abe. Cei trei aliaţi vor să solicite o aplicare strictă a arsenalului juridic împotriva regimului comunist şi să discute despre mobilizarea în Peninsula Coreeană a scutului american împotriva rachetelor balistice THAAD (Terminal High Altitude Area). Însă cheia dosarului nord-coreean se află la Beijing. China a votat sancţiunile ONU, însă SUA speră ca Beijingul să sporească presiunea asupra Phenianului, aliatul său.

Acest ultim Summit Nuclear al lui Obama are loc în contextul dramatic al atacurilor de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi şi 340 de răniţi, şi în urma unor informaţii despre un ipotetic atac terorist nuclear. Presa internaţională a scris în ultimele zile că celula islamistă care a comis atacurile de la 22 martie intenţiona să fabrice o bombă murdară radioactivă, în urma unei supravegheri video a unui expert nuclear belgian. Subliniind ceea ce a proclamat la Praga în aprilie 2009, Obama a îndemnat, miercuri seara, comunitatea internaţională să împiedice teroriştii să obţină şi să utilizeze o armă nucleară. Într-un articol publicat în ”The Washington Post”, preşedintele SUA a avertizat că ”gruparea teroristă SI este reţeaua cea mai periculoasă din lume şi trebuie împiedicată să obţină armele cele mai periculoase din lume”. Puţini experţi cred că organizaţia jihadistă se poate dota cu o armă atomică, însă mulţi se tem că ea ar putea procura uraniu sau plutoniu şi asambla o bombă murdară. O asemenea bombă nu ar provoca o explozie nucleară, însă o emisie radioactivă ar avea teribile consecinţe sanitare, psihologice şi economice.

În ciuda atâtor evenimente... fierbinți la nivel mondial, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ales să boicoteze Summitul de la Washington.

Citește și:

„Viitorul Iranului constă în rachete, nu în negocieri“

Președintele Iohannis va participa la Summitul securității nucleare de la Washington

Phenianul a mai lansat o rachetă în Marea Japoniei

Armata niponă poate participa la războaie în străinătate

Coreea de Nord a lansat o rachetă în Marea Japoniei

Teroriștii lansează noi amenințări la adresa creștinilor europeni

Phenianul a simulat un atac nuclear asupra Washingtonului

Agent de securitate de la o centrală nucleară din Belgia, ucis; legitimația sa de acces, furată!

Taguri articol


12