Cosmina Stratan şi Maria Drăguş, în prima linie către succes

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tinere talente, recunoscute

Cosmina Stratan şi Maria Drăguş, în prima linie către succes

Monden 12 Februarie 2014 / 00:00 942 accesări

Oricâte bune intenţii şi mesaje importante ar transmite, un festival de film nu poate supravieţui ca eveniment mediatic dacă nu se adaptează tendinţelor stilistice sau tehnologice. Cinematografia este cea mai dinamică dintre arte, cu multiple curente stilistice şi procedee tehnice de redare a imaginii şi sunetului pentru puţin peste 100 de ani de la prima proiecţie a fraţilor Lumiere. Ca unul dintre cele mai longevive evenimente, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ajuns la a 64-a ediţie, este un formator de mentalităţi şi generator de tendinţe. Festivalul creşte şi pe seama economiei germane, iar la nivel federal există mare disponibilitate pentru a investi şi promova infrastructura ţării. Monika Grütters, noul ministru federal al Culturii în Guvernul Merkel, duce mai departe aportul predecesorilor săi în organizarea Berlinalei, fiind prezentă la ceremonia de deschidere şi a doua zi, la deschiderea European Film Market (EFM), secţiunea dedicată industriei cinematografice, în care centrele naţionale cinematografice îşi prezintă producţiile, posibilităţile de finanţare sau condiţiile de mediu tehnic, alături de marile studiouri de producţie de peste Ocean, dar şi din Europa, China şi India. Cu peste 20.000 de profesionişti EFM, Berlinala este unul dintre cele mai importante locuri de afaceri din lume. Un film de succes poate lejer să tripleze investiţia de bază, cinematografia fiind, alături de IT, unul dintre pilonii de creştere economică mondială.

E greu de spus ce vinde un film, regizorul, scenariul sau actorii fiind cei mai uşor de identificat de către amatorii de film. Actorii sunt cu siguranţă şi cei mai populari, stârnind pasiuni sau disputele cele mai aprinse. În cadrul Berlinalei, Shooting Stars, dedicată celor mai promiţători actori europeni, este o secţiune relativ tânără, care şi-a cimentat prezenţa în program în ultimii 17 ani, graţie predicţiei împlinite prin succesul actorilor selectaţi de-a lungul timpului, precum Carey Mulligan şi, de ce nu, Dragoş Bucur, al cărui cel mai recent film, comedia ”Ride Along / Un poliţist şi jumătate”, în regia lui Tim Story, s-a aflat pe prima poziţie în box-office-ul american în prima săptămână de la lansare.

ACTORII ROMÂNI, ASOCIAŢI CU REUŞITA Juriul ediţiei din 2014, format din Anders Baasmo Christiansen, unul dintre cei mai populari actori din Norvegia, Charles Grant, critic de film al revistei britanice ”Heat”, Hermine Huntgeburth, regizor, scenarist şi producător din Germania, Oriana Kuncic, director de casting din Croaţia, şi Jani Thiltges, producător din Luxemburg, a ales zece tineri actori ca având cele mai mari şanse de a se impune într-o carieră internaţională. România este reprezentată de Cosmina Stratan, propulsată în această elită de rolul Voichiţa din lungmetrajul ”După dealuri”, semnat de Cristian Mungiu, pentru care a primit premiul de interpretare la Cannes. Spectatorii o pot vedea şi în rolul Dorina în serialul ”Rămâi cu mine”, produs şi difuzat de HBO. Şi, surpriză, şi inima reprezentantei Germaniei, Maria Drăguş, bate pentru România. Tânăra de origine română s-a născut în Germania, într-o familie de artişti, şi vorbeşte fluent şi corect limba lui Eminescu, chiar dacă a crescut departe de ţară.

Maria Drăguş a debutat, la rândul său, într-un film de referinţă al ultimilor ani, în ”Das Weisse Band / Panglica albă”, semnat de Michael Haneke, în 2009. Între timp, în filmografia sa s-au mai adăugat alte cinci lungmetraje, toate bine apreciate de critici, dar şi de spectatori, fiind una dintre cele mai solicitate tinere actriţe din Germania. Maria Drăguş nu şi-a ascuns însă admiraţia pentru Cosmina Stratan şi nici marea dorinţă de a putea filma pe meleagurile natale ale părinţilor săi, în regia unor cineaşti români.



12