Crime de război în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Crime de război în Siria

Externe 06 Mai 2016 / 15:41 1685 accesări

Un raid aerian asupra unei tabere de refugiaţi din Siria, soldat cu cel puţin 28 de morți şi 50 de răniți, ar putea intra în categoria crimelor de război, acuză Stephen O'Brien, coordonatorul operaţiunilor umanitare ale ONU, solicitând o anchetă în cazul atacului. Raidul aerian a avut loc, joi, asupra taberei Kamouna din nordul provinciei Idlib și ar fi fost efectuat de avioane ruse sau siriene, potrivit mai multor surse, dar informaţiile nu au fost confirmate. Tabăra Kamouna, în care se află locuitori sirieni nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza confruntărilor, este situată la zece kilometri de frontiera cu Turcia.

Între timp, un grup insurgent a capturat o localitate strategică la sud de Alep, aflată sub controlul forţelor administraţiei Bashar al-Assad, iar în confruntări au murit cel puţin 73 de persoane, a anunţat, vineri, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Rebelii au lansat, joi, atacuri asupra forţelor guvernamentale siriene, în localitatea Khan Touman. Printre insurgenţi s-au aflat şi membri ai grupării teroriste Frontul al-Nusra, afiliată reţelei al-Qaida, în cazul căreia nu se aplică armistiţiul temporar de încetare a luptelor din ţară. Localitatea Khan Touman este importantă pentru că se află în apropierea autostrăzii care face legătura între Damasc şi Alep.

Un acord de încetare temporară a luptelor în Alep a intrat în vigoare de miercuri, de la ora 00.01, potrivit Departamentului american de Stat, după ce administraţia Bashar al-Assad a intensificat confruntările cu rebelii sirieni, de pe 22 aprilie, lupte în care au murit cel puţin 300 de persoane. SUA şi Rusia au anunţat vinerea trecută că un acord de încetare temporară a luptelor a intrat în vigoare pentru Damasc, pentru 24 de ore, şi pentru provincia Latakia, pentru 72 de ore, fiind ulterior prelungit. Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, dar nu este valabil şi în cazul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi al-Nusra, afiliată al-Qaida.

Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Statul Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.

Citește și:

Raidul aerian asupra unei tabere de refugiați din Siria, încadrat în categoria „crime de război”

Premierul Bulgariei vrea... imigranți

„Imigranţii care vin în Europa sunt egoişti şi laşi“

Noi atacuri cu rachete asupra orașului turc Kilis. Mai multe persoane au murit

Statele UE ar putea fi sancţionate cu 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat

Se schimbă comanda trupelor NATO în Europa

Un german, judecat pentru crimă de război în Siria

Taguri articol


12