Cu cât e mai veche școala, cu atât legea cere mai puține autorizații! Sau deloc!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Suntem guvernați cu acte normative tâmpite!!!

Cu cât e mai veche școala, cu atât legea cere mai puține autorizații! Sau deloc!

Educație 10 Noiembrie 2015 / 17:29 3518 accesări

Dacă ne făceam griji, zilele trecute, că doar 7% dintre școli dețin avize privind protecția în caz de incendiu (PSI), situația prezentată marți de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” (ISU) reflectă o situație mult mai gravă. În urma verificărilor ISU s-a constatat o situație șocantă: din 143 de unități de învățământ din Constanța, doar 23 dețin autorizație de securitate la incendiu, 24 trebuie să demareze procedurile de obținere a autorizației, iar 96 nu au nevoie de autorizație, pentru că sunt construcții puse în funcțiune anterior intrării în vigoare a legislației specifice domeniului avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța (ISJ). Altfel spus, cu cât clădirile sunt mai vechi, cu atât nu au nevoie de autorizaţie, neintrând sub incidența legii, cu toate că pot fi un real pericol pentru elevi și profesori în caz de incendiu, mai ales că unele construcții au fost ridicate pentru un anumit număr de elevi, diferit de situația actuală.

INCOERENȚĂ LEGISLATIVĂ Problema legislativă a fost semnalată și de premierul interimar al României, Sorin Cîmpeanu, cel care deține în continuare și portofoliul Educației. Acesta a afirmat că o mare parte din școlile din România, inclusiv universități și instituții publice, nu au avizele corespunzătoare. ”Suntem în momentul în care am decis că vom verifica coerența reglementărilor și vor fi necesare analize complexe de risc atât la incendii, cât și la explozii și cutremure”, a precizat Cîmpeanu. Premierul a adăugat că sunt necesare verificări în ceea ce privește coerenţa reglementărilor din domeniu. ”Cel mai important este să verificăm coerenţa reglementărilor din domeniu, deoarece există o Hotărâre de Guvern din 1992, o lege din 2006 modificată, există prevederi care suspendă sau reglementează lipsa avizelor pentru şcolile construite înainte de o anumită perioadă. Deci sunt lucruri pe care trebuie să le verificăm şi să le punem într-o coerenţă firească”, a declarat premierul interimar. Nu putem să nu spunem că a fost nevoie de o tragedie de o asemenea amploare pentru a verifica și a pune în ordine carențele legislative și a face controale serioase în instituțiile publice care reprezintă pericol pentru populație.

AUTORIZAȚII PROVIZORII PENTRU CONSTRUCȚII Cîmpeanu a anunțat că, în perioada următoare, echipe mixte ale ISU și ale Inspectoratului de Stat în Construcții vor face o analiză completă de risc la incendiu, explozii și cutremure, urmând să emită autorizații provizorii pentru instituțiile care nu au avize. ”Echipe mixte ISU și ISC - și vom vedea dacă mai sunt și alți factori care trebuie implicați în acest proces - vor realiza o analiză de risc complexă din perspectiva riscului la incendii, explozii și risc seismic. Cred că se impune, având în vedere numărul mare de instituții care nu au aceste autorizații, reglementarea unei situații tranzitorii, un fel de autorizare provizorie care să verifice cele mai importante elemente. Aș exemplifica prin planul de evacuare din școli, dar nu e singurul element pe care îl avem în atenție, pentru că lucrurile trebuie începute de undeva”, a afirmat Cîmpeanu.

ASISTENȚĂ GRATUITĂ PENTRU OBȚINEREA AUTORIZAȚIILOR PSI Instituțiile de învățământ din București și Ilfov pot beneficia de asistență gratuită în vederea elaborării documentației privind securitatea la incendiu, oferită de Asociația de advocacy Planning România, potrivit președintelui ONG-ului, arhitectul Horia Bejan. În doar două zile, șase școli din București i-au cerut ajutorul, semn că lipsa avizelor PSI este o problemă ce frământă brusc toate unitățile de învățământ. Cîmpeanu a precizat că procedura de obținere a avizului ISU nu este nici simplă, nici rapidă, nici ieftină, având costuri de 10 - 15.000 de euro și durata de realizare de 6, 8, 12 luni, în funcție de complexitatea fiecărei clădiri. ”Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat, recunosc, o atenție insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect”, a declarat premierul interimar.

Ce acte sunt necesare pentru obținerea autorizației PSI?

Bejan a precizat că documentația tehnică pentru autorizarea ”la foc” - securitatea la incendiu constă în: dovada dreptului de proprietate al titularului asupra terenului și/sau construcțiilor - 2 exemplare (copie), raportul de expertiză tehnică pentru cerința esențială ”securitate la incendiu” și referatul verificatorului de proiect pentru cerința esențială ”securitate la incendiu” privind schimbarea destinației/modernizării sau avizul proiectantului inițial al construcției și referatul verificatorului de proiect pentru cerința esențială ”securitate la incendiu” - construcții și instalații - 2 exemplare, scenariul de securitate la incendiu - 2 exemplare, planul de situație cuprinzând amplasamentul construcțiilor și amenajărilor proiectate în raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu menționarea distanțelor față de vecinătăți pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se funcțiunea acestora, precum și față de căile de acces la drumurile publice, menționându-se lățimea și lungimea lor - 2 exemplare, documentația cuprinzând schițe ale situației existente și planuri cu situația propusă pentru fiecare nivel, fațadă și secțiuni ale construcției realizate la scara 1:50 sau 1:100 ori, după caz, scheme ale instalațiilor utilitare, cum sunt cele de gaze combustibile, electrice, de încălzire, de apă, de ventilare, de climatizare și alte asemenea, precum și ale instalațiilor de protecție împotriva incendiilor - 2 exemplare.



12