Aproape toți ne confruntăm cel puțin o dată în viață cu o infecție de tract urinar. Aceasta ar putea fi tratată mai repede, cu ajutorul unui nou dispozitiv de secvenţiere a ADN-ului, creat de cercetătorii de la University of East Anglia (UEA) din Marea Britanie, informează bbc.com. Cercetătorii de la UEA spun că noul dispozitiv - de mărimea unui stick USB - este capabil să detecteze bacteriile prezente în probele de urină de patru ori mai repede decât prin metodele tradiţionale. Tehnologia inventată de savanţii britanici ar putea duce la administrarea unor tratamente mai rapide şi la o folosire mai eficientă a antibioticelor. Studiul a fost prezentat la o conferinţă medicală organizată zilele trecute în oraşul american San Diego. David Livermore, profesor la Norwich Medical School, afiliată UEA, spune că medicii trebuie să depăşească abordarea actuală, definită ca un fel de „carpet bombing“ (tehnică militară ce constă în bombardarea succesivă, masivă şi nediferenţiată a unei zone prestabilite, n.r.), pentru a trata infecţiile de tract urinar. ”Metoda constă în accelerarea investigaţiei de laborator, pentru ca tratamentul să fie definit mai devreme, în beneficiul pacientului, care va primi un antibiotic eficient, dar şi al societăţii, pentru că problema diminuării stocului ei de antibiotice va fi mai bine administrată”, a spus profesorul Livermore. Noul dispozitiv poate, de asemenea, să detecteze rezistenţa organismului la antibiotice, a precizat Justin O'Grady, cercetător la Norwich Medical School, participant la acest studiu.
Cercetătorii britanici afirmă că vor trebui, totuşi, să opereze o serie de ajustări, deoarece noua tehnică este eficientă deocamdată doar în cazul infecţiilor urinare severe.
Superbacteriile reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii populaţiei mondiale, întrucât bacteriile rezistente la medicamente produc 400.000 de infecţii şi aproximativ 25.000 de decese în Europa, în fiecare an.