Cu tabla de şah în ghiozdan!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce spun pasionaţii despre introducerea sportului minţii în şcoli!

Cu tabla de şah în ghiozdan!

Eveniment 05 Aprilie 2014 / 00:00 1338 accesări

Introducerea şahului ca o nouă disciplină în primele două clase din învăţământul românesc, începând cu anul şcolar 2014 - 2015, a fost primită cu braţele deschise atât de reprezentanţii cluburilor de şah, cât şi de pasionaţii acestui sport al minţii. La Constanţa, preşedintele Clubului Sportiv „Fianchetto”, Iulian Mihailov, la rândul său pasionat de acest sport, a declarat că şahul are o influenţă pozitivă asupra unui copil pentru că îl ajută la dezvoltarea gândirii. „Şahul ajută la autoperfecţionare şi scoate la iveală slăbiciuni care pot fi corectate”, a declarat preşedintele Clubului Sportiv „Fianchetto”. Mai mult decât atât, lecţiile de şah sprijină procesul de învăţare şi dezvoltă spiritul competiţional între elevi. Tocmai de aceea, vicepreşedintele clubului, Maricel Ciubotariu, a punctat că sportul minţii dezvoltă deprinderi care îi ajută pe elevi să înveţe mai uşor. „Am un prieten magistrat care joacă şah şi povestea că pasiunea l-a ajutat să înveţe mult mai uşor atunci când a trebuit să dea examen să devină judecător”, a povestit Ciubotariu. Însă nu este singurul exemplu. Şi cei doi pasionaţi spun că şahul i-a ajutat să se formeze în viaţă. De asemenea, copiii spun că asimilează mai uşor informaţiile la şcoală. Şi părinţii constănţeni văd cu ochii buni acest sport al minţii. „Eu mi-am dat copilul la şah în urmă cu doi ani şi acum este mai atent la lecţii şi are note mai bune. Chiar şi profesorii spun că este mai organizat faţă de cum era înainte”, a povestit un părinte.

ELEVII VOR AVEA OCAZIA SĂ SE FAMILIARIZEZE CU TABLA DE ŞAH, CU REGULILE DE JOC ŞI SĂ DECODIFICE SEMNIFICAŢIA SEMNELOR CONVENŢIONALE UTILIZATE ÎNTR-O PARTIDĂ.

JUNIORI ŞI SENIORI Despre regulile jocului şi mutări, pasionaţii acestui sport spun că pot fi învăţate cu uşurinţă chiar şi într-o zi, dar timpul de asimilare depinde de cel ce învaţă. Totodată, tactica şi gândirea se dezvoltă pe parcurs. Ciubotariu a povestit că la ultima competiţie organizată la Constanţa au participat 40 de copii, dintre care 30 aveau vârste între cinci şi opt ani. Un alt club care numără peste 100 de pasionaţi, atât juniori, cât şi seniori, este Clubul de şah „SISSA” Constanţa! Preşedintele său, Antonio Rusa, crede că, prin introducerea noii discipline, cel mai probabil va creşte numărul membrilor clubului şi, astfel, toţi copiii vor putea descoperi ce înseamnă şahul. Programele noii materii opţionale au fost realizate în urma consultărilor cu specialişti din cadrul Federaţiei Române de Şah.



Ştiri recomandate

12