Cum ajung așa-ziși stăpâni de animale să încurce activitatea Biobazei?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Responsabilitate asumată pe jumătate

Cum ajung așa-ziși stăpâni de animale să încurce activitatea Biobazei?

Social 23 Noiembrie 2015 / 16:56 3409 accesări

Adăpostul de câini maidanezi din Constanța a fost, din nou, ținta acuzațiilor unor proprietari de animale ai căror câini au fost ridicați de hingheri. Luni, la prânz, două femei care au venit să își revendice necuvântătoarele, ridicate de hingheri în urmă cu o săptămână, au provocat o mică revoltă în Biobază. Marea lor nemulțumire pornește de la faptul că, spun ele, unul dintre câini a murit în Biobază, la patru zile după ce a fost adus de hingheri, iar angajații refuză să îi returneze cadavrul animalului. „Noi credem că a fost omorât sau chiar furat pentru a fi vândut. Vrem să îl vedem, așa cum este, însă ei nu vor să ni-l arate”, a spus Ileana Guriță, una dintre proprietarele câinilor. Ele au refuzat să părăsească Biobaza până când nu li se înapoiau cele două animale, pe care susțin că le cresc de mai mulți ani. Femeile s-au liniștit abia în momentul în care a sosit o echipă de intervenție de la firma de pază care are contract cu Biobaza. La fața locului au venit și doi polițiști de la Secția 5, care au fost chemați chiar de proprietarele supărate. Oamenii legii au constatat că intervenția lor nu este necesară.

NU AVEAU MICROCIP Reprezentanții adăpostului de animale au precizat că, potrivit legii, ei nu au voie nici să înapoieze și nici să arate cadavrul unui animal care a murit în incinta centrului. „În ceea ce privește câinele viu, chiar dacă a fost revendicat de către proprietar, dacă nu este microcipat, animalul trebuie să stea șapte zile în Biobază. Potrivit legii, stăpânii aveau obligația să își microcipeze câinele până la 1 ianuarie 2015, dar în cazul de față niciunul dintre animale nu aveau microcip de identificare”, a spus administratorul Biobazei, Daniel Radu. Stăpânele patrupedelor susțin că, deși nu au microcipat câinii, au acte de identificare ale animalelor. Însă, rugate să prezinte actele, acestea nu au putut prezenta niciun document.

FENOMEN Dincolo de acest eveniment neplăcut, acest caz readuce în atenție un fenomen foarte răspândit în rândul iubitorilor sau proprietarilor de animale. Sunt foarte mulți oameni care vin la Biobază să își „recupereze” câinii luați de hingheri, lăsați nesupravegheați pe stradă. De asemenea, nu sunt puțini nici cei care „salvează” câinii din Biobază pentru ca, ulterior, să îi lase liberi pe stradă. Din păcate, aceste persoane care nu își asumă până la capăt responsabilitatea creșterii unui animal îngreunează mult activitatea adăposturilor și, uneori, chiar pe a autorităților.



12