Cum motivezi copiii să învețe!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Strategii și metode de la cadrele didactice

Cum motivezi copiii să învețe!

Eveniment 27 Aprilie 2015 / 00:00 2630 accesări

Părinte sau nu, cu toții am constatat că generațiile de elevi aflate pe băncile școlilor sunt tot mai demotivate să învețe și tot mai apatice în relația cu educația. Profesorii sunt, însă, cei care se lovesc cel mai des de această atitudine, pe care luptă să o combată. Cea mai grea misiune revine educatorilor și învățătorilor, care trebuie, prin pasiunea pentru meserie și încercând în permanență să se perfecționeze, să le dezvolte copiilor plăcerea de a învăța. Cadrele didactice cu experiență spun că un elev devine motivat să învețe atunci când profesorul este pasionat de disciplina pe care o predă, când reușește să stârnească curiozitatea copilului, lăsându-i plăcerea descoperirii, dar și când creează în clasă o atmosferă pozitivă, în care învățatul este încurajat. Cadrul didactic ar trebui să îi dea elevului încredere în forțele proprii, apreciindu-l pentru fiecare reușită, și să încerce să lege cunoștințele predate de interesele copilului.

CUM SĂ ÎI MOTIVEZI PE COPII Iată câteva secrete pe care cadrele didactice le folosesc atunci când vor să își motiveze elevii. ”Am realizat postere motivaționale cu copiii. Din ziare au decupat deviza care îi motivează pe ei atunci când le este greu. Au realizat un poster pe care l-am pus în clasă, iar atunci când le este greu, se uită acolo și își iau forțe proaspete”, a explicat, pentru ”Telegraf”, prof. metodist din cadrul Casei Corpului Didactic Constanța (CCD) Ana Maria Burada. Însă un rol important în dezvoltarea motivației spre educație îl au și părinții, care trebuie să încurajeze și să se alăture activităților realizate de profesori la școală. O metodă pentru motivarea copiilor, pe care o pot prelua și părinții, a fost dezvăluită tot de prof. Burada. Ea sugerează crearea unui ”Borcan al Fericirii”, unde copiii își pot aduna toate lucrurile care le provoacă bucurie și care îi ajută să persevereze în activitatea lor. Copiilor trebuie să li se explice că viața nu înseamnă numai momente fericite, așa că pot greși și nu este rău să fii trist din când în când. Profesorii spun că încearcă să îi atragă pe părinți ca aliat al actului de educație. ”Dacă cel mic merge acasă și aude de la părinte că școala nu îl face om, că nu îl învață nimic, atunci ne luptăm degeaba. Există ore de consiliere cu părinții care ar trebui să se facă așa cum trebuie, unde ar trebui să primească sfaturi de activități pe care să le facă”, a subliniat prof. Burada.

Colocvii didactice pe tema ”Motivației pentru învățare”

Casa Corpului Didactic (CCD) Constanța a organizat sâmbătă a XXIII-a ediție a Sesiunii județene de comunicări metodico-științifice ”Colocvii Didactice”, care a abordat tema ”Motivația pentru învățare”, la Școala Gimnazială nr. 12 ”B.P. Hasdeu”. La colocvii au participat peste 100 de cadre didactice din județ, care au împărtășit propriile modalități prin care reușesc să îi motiveze pe copii să învețe. ”Credem că această sesiune este de bun augur, pentru că profesorii au șansa să participe la un schimb de bune practici în educație. Ei pot să găsească idei și soluții pentru problemele care apar, inevitabil, în actul educativ”, a declarat directorul CCD, prof. Sorina Plopeanu.

Taguri articol


12