Elevii care se pregătesc pentru Bac și își doresc să aibă rezultate bune dedică fiecare moment liber pregătirii. Pentru Bac, tinerii trebuie să pregătească probele orale de verificare a competențelor de comunicare în limba română și într-o limbă de circulație internațională, dar și proba de competențe digitale, iar apoi au de susținut probele scrise la limba română, la matematică sau istorie - în funcție de profil - și la proba la alegere a profilului și specializării. Elevii claselor a XII-a au o șansă de a-și ușura pregătirea dacă în prealabil au susținut unul sau mai multe examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine sau a competențelor digitale. Acest lucru este prevăzut în metodologia de organizare și desfășurare a examenului, elaborată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice la articolele 45 și 46. Cele mai populare testări în rândul elevilor sunt testele Cambridge, pentru limba engleză, Delf - limba franceză și ECDL (European Computer Driving Licence) pentru competențele de tehnologia informației. ”Vă spun și din calitate de mamă a unui elev de clasa a XII-a că tinerii sunt interesați să dea aceste examene pentru că astfel câștigă mult timp pentru pregătirea probelor scrise”, a explicat directorul Liceului ”G. Călinescu” din Constanța, prof. Elena Crăcea. Liceul este una dintre instituțiile care organizează testări pentru aceste competenţe.
ÎNSCRIERE CU CEL PUȚIN UN AN ÎNAINTE Directorul a precizat că, pentru a susține examenele, elevii se înscriu în clasa a X-a sau a XI-a la testare, pentru ca în ultimul an să aibă deja certificatul, care se depune odată cu cererea de înscriere la Bac. ”Testele sunt corectate în țara care organizează examenele, care ulterior acordă aceste certificate. Elevii au nevoie de actele traduse și legalizate pentru echivalarea examenelor. La ECDL, elevii trebuie să parcurgă cursurile pe module, iar la sfârșit primesc actul”, a adăugat directorul.
ALTE AVANTAJE Printre avantajele pe care tinerii le au obținând certificatele este faptul că diploma este recunoscută internațional, iar cu ajutorul ei își pot echivala examenele de limbă sau informatică la facultate. De asemenea, diploma îi ajută dacă vor să studieze sau să lucreze în străinătate. Potrivit prof. Crăcea, din cei 175 de absolvenți care vor susține Bac-ul în acest an, doar 30 vor participa la probele de competențe lingvistice într-o limbă străină sau de competențe digitale. De asemenea, olimpicii internaționali își pot echivala cu nota maximă proba scrisă la disciplina la care au concurat dacă în cei patru ani de școală au luat premii individuale.
Câți elevi și-au echivalat probele?
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, anul trecut 494 de elevi și-au echivalat proba orală la competențele de comunicare într-o limbă de circulație internațională, iar 881 de tineri și-au echivalat proba de competențe digitale.