Dacă vă e poftă de un desert și gustos, și aspectuos, puteți încerca această rețetă de chec la metru, prezentată pe site-ul antena3.ro. Pentru checuri aveți nevoie de 6 ouă, 300 grame de zahăr, 200 grame de făină, 30 ml de ulei, o linguriță de praf de copt, o lingură de suc de portocale, 4 - 5 picături de esență de vanilie și două linguri de pudră de cacao. Albușurile se bat spumă tare, împreună cu zahărul, până se obține o spumă ca de bezea, apoi se adaugă gălbenușurile, pe rând, uleiul și esența de vanilie. Se încorporează făina treptat, se adaugă praful de copt stins cu sucul de portocale, apoi aluatul de împarte în jumătate și se pune în 2 boluri. Într-unul din boluri se omogenizează în compoziția de chec și cele 2 linguri de cacao. Fiecare aluat se toarnă într-o formă de chec tapetată și se pune la copt pentru 45 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Între timp, se pregătește crema din 35 grame de făină, 250 ml de lapte, 120 grame de zahăr, 200 grame de unt, sucul de la o lămâie, un sfert de linguriță de coajă rasă de lămâie și o jumătate de linguriță de esență de vanilie. Făina se omogenizează cu laptele și zahărul, apoi se pun la fiert până devin o cremă groasă, ca o budincă. Crema se amestecă în permanență ca să nu se lipească și să nu se formeze cocoloașe. După ce se fierbe, se ia de pe foc, iar când s-a răcit, se amestecă cu 100 grame de unt. Crema se bate bine cu mixerul până tot untul este încorporat. Separat se bat 100 grame de unt cu sucul unei lămâi mari, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Cele două creme se amestecă între ele cu mixerul până se omogenizează. După ce s-au copt checurile, se scot din cuptor, se lasă la răcit, se taie în felii egale care se ung cu cremă. Pe o folie alimentară suficient de mare se pun feliile de chec lipite cu cremă, alternativ, din compoziția albă și neagră, și se strâng bine la capete, astfel încât feliile să fie bine lipite între ele. Checul se lasă la frigider câteva ore (sau peste noapte), apoi se servește. Checul se poate glazura cu crema rămasă sau cu ciocolată topită pe aburi. Checul se taie pe diagonală, începând cu un colț, astfel încât viitoarele felii să aibă atât porțiuni albe, cât și negre de chec.