Cum s-ar putea desfășura Festivalul Iernii 2016

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Orășelul lui Moș Crăciun“, spectacole memorabile și ateliere de creație

Cum s-ar putea desfășura Festivalul Iernii 2016

Administrație 29 August 2016 / 18:42 1246 accesări

Timpul trece atât de repede încât am putea spune că mâine vine Crăciunul. Pentru a nu fi prinși pe nepregătite, reprezentanții Primăriei Constanța care se ocupă de organizarea de evenimente i-au invitat pe cetățeni la o dezbatere publică, pentru a afla de la aceștia cum își doresc să arate și să se desfășoare Festivalul Iernii 2016. La întâlnire au participat puțini oameni, dar care au adus o mulțime de propuneri. Că evenimentul va fi organizat în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie sau în parcarea de la Poarta 1, că va exista sau nu patinoar - rămâne de văzut. Cert este că, dacă reprezentanții Primăriei vor ține cont de propunerile constănțenilor prezenți la dezbatere, Festivalul Iernii 2016 va fi cu totul și cu totul memorabil.

După eșecul răsunător în organizarea Festivalului Iernii din 2015, când „Feeria pe gheață” a fost, mai degrabă, un fiasco, reprezentanții Primăriei Constanța par să își fi învățat lecția. Pentru a nu mai repeta greșelile trecutului, cum ar fi faptul că la deschiderea oficială nu funcționa patinoarul sau că bradul de minimum 20 de metri împodobit cu 20.000 de beculețe a fost, de fapt, un conifer de maximum trei metri (cu tot cu soclu) „înfrumusețat” cu câteva ornamente supradimensionate, reprezentanții autorităților locale au început din timp pregătirile pentru Festivalul Iernii 2016. După cum este normal și ar fi trebuit să se întâmple la toate evenimentele în care s-a implicat municipalitatea, în primul rând ar trebui ca locuitorii să fie întrebați cum ar vrea să se desfășoare acest festival. O asemenea întâlnire a avut loc luni, 29 august, când constănțenii au fost chemați la o dezbatere publică, în cadrul căreia au putut veni cu propuneri originale ce pot fi puse în practică la acest eveniment.

IDEI BUNE DIN ABUNDENȚĂ

Dezbaterea s-a dovedit a fi una fructuoasă, bogată în idei bune. Una dintre cele mai apreciate propuneri a fost de a include în proiect o simulare 3D a evenimentului, astfel încât să se știe de la bun început cum va arăta amenajarea și să nu existe surprize. Asta ar presupune angajarea unui scenograf și lucrul cu profesioniști, ceea ce scutește de multe dureri de cap. În altă ordine de idei, toți cei prezenți la dezbatere au cerut ca evenimentul să nu mai aibă loc în parcarea Pavilionului Expozițional, cum s-a întâmplat anul trecut, pentru că este prea puțin loc și prea... ascuns de ochii oamenilor care chiar vor să se scalde în spiritul Crăciunului. În schimb, unii participanți au propus ca festivalul să aibă loc în parcarea de la Poarta 1, pentru că e loc destul și ar fi avantajos și prin prisma apropierii de Acvariu (aflat pe faleza de la Cazino) și de Piața Ovidiu. Altcineva a propus ca Festivalul Iernii să aibă loc în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, unde ar fi suficient loc și care, de altfel, ar atrage o mulțime de copii. Propunerea a fost agreată de mai multe persoane, care au venit cu ideea organizării unui întreg circuit, în care să fie incluse și parcul de distracții din Satul de Vacanță, și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN, care cuprinde Delfinariul, Microrezervația, Planetariul, Expoziția de Păsări Exotice și Observatorul Astronomic). Un grup de organizatori de evenimente a venit cu ideea ca tematica festivalului să fie „Orășelul lui Moș Crăciun”, care ar putea fi amenajat în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie. Întregul spațiu ar cuprinde Casa lui Moș Crăciun, Căsuța Poștală a lui Moș Crăciun și ateliere de creație pentru persoanele de toate vârstele. Directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, Lică Gherghilescu, s-a oferit să organizeze spectacole de teatru de păpuși, doar dacă se asigură condiții optime pentru ca artiștii să își desfășoare activitatea. Mai mult, decanul Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, Daniela Hanțiu, a propus ca, în cadrul Festivalului Iernii, să fie puse în scenă coproducții cu instituțiile culturale și de învățământ artistic din Constanța.

CU PATINOAR, FĂRĂ PATINOAR

Unul dintre subiectele care au stârnit cele mai multe discuții este legat de patinoar. Este evident că nimeni nu își dorește ca experiența anului trecut să se repete. Amintim că, în 2015, patinoarul a fost inaugurat abia la patru zile după deschiderea așa-zis fastuoasă a Festivalului Iernii, care avea ca temă... „Feerie pe gheață” (ironic și penibil în același timp). O altă neplăcere privind existența patinoarului la evenimentul de anul trecut a fost legată de aglomerația care s-a creat prin prisma faptului că accesul a fost gratuit. În acest sens, oamenii au propus fie instituirea unei taxe modice, fie oferirea gratuității doar pentru copii sau adolescenți ori chiar renunțarea la patinoar sau amenajarea unui asemenea obiectiv de către o firmă privată. Una peste alta, dezbaterea le-a oferit autorităților locale multe idei pe care le pot analiza în așa fel încât să poată organiza un eveniment memorabil. Să sperăm, însă, că se vor mișca suficient de repede și că vor ține cont de tot ceea ce s-a spus în dezbatere. Nu de alta, dar până în decembrie mai sunt doar trei luni și câteva zile, timp în care trebuie și să aibă loc procedurile de achiziții, și să se soluționeze eventualele contestații. Să sperăm că hățișurile birocratice nu vor fi o piedică în organizarea Festivalului Iernii, așa cum s-a mai întâmplat în alte situații.



12