Cum treceți cu bine de caniculă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Să ne bucurăm de soare, de mare Sfaturi de bază ale medicilor

Cum treceți cu bine de caniculă

Eveniment 28 Iulie 2014 / 00:00 887 accesări

Meteorologii au avertizat că în Dobrogea, în special în zona litoralului, a fost depășit pragul critic de disconfort termic, temperatura resimțită la umbră fiind chiar și de 38 de grade Celsius. Iar veștile nu sunt prea bune nici pentru zilele ce vor urma, specialiștii anunțând o creștere a gradelor din termometru. Cald este în aproape toată țara, așa că, din nou, medicii serviciilor de ambulanță au avut de lucru mai mult decât într-o zi obișnuită. Echipele de specialiști au fost nevoite să intervină la numeroase persoane căzute în stradă din cauza temperaturilor ridicate. Așa că, dacă vă aflați în vacanță pe litoral, este bine să urmați sfaturile specialiștilor, astfel încât să nu vă sfârșiți concediile la spital. Totul este să respectați regulile minime de hidratare, dar și de alimentație. Astfel, potrivit medicilor Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, organismul are nevoie de cât mai multe lichide: 2 - 2,5 l/24 ore. Se recomandă a se consuma ceaiuri fără zahăr, cu lămâie sau apă plată, alternativ cu apă minerală. ”Evitați cafeaua, orice alte produse ce conțin cofeină, evitați băuturile acidulate, băuturile alcoolice, tutunul, abuzul de medicamente. Totodată, este indicat să consumați mai puține alimente bogate în proteine și mai multe fructe și legume ca atare sau/și în salate, cu puțin ulei de măsline și cu lămâie. Lichidele, fructele și legumele vă ajută la hidratare și la rezistență în fața căldurii. Una dintre problemele grave, vara, este deshidratarea”, explică medicii, într-o informare. Și pentru că și gradul de disconfort este ridicat, specialiștii recomandă evitarea expunerii la căldură la orele prânzului, dar dacă totuși o faceți, purtați ochelari de soare și acoperiți capul cu o pălărie sau o umbrelă. ”Este bine să aveți la dumneavoastră și o sticlă cu ceai neîndulcit sau apă. Purtați haine largi, comode, de culori deschise și din texturi care lasă pielea să respire”, completează medicii.

BOLNAVII DE INIMĂ, CEI CU ASTM BRONȘIC, CEI CU TULBURĂRI ALE TIROIDEI, CU TULBURĂRI PSIHICE, COPIII ȘI BĂTRÂNII TREBUIE SĂ FACĂ TOT POSIBILUL PENTRU A AVEA UN VENTILATOR ACASĂ SAU LA SERVICIU.

În timpul zilei, la orele amiezii, nu lăsați geamurile larg deschise, ci acoperiți-le cu draperii și jaluzele. Dacă apar dureri de cap prelungite, grețuri, vărsături, inapetență prelungită, adresați-vă medicului de familie. Dacă mergeți la plajă, evitați expunerea la soare între orele 11.00 și 16.00, recomandă medicii DSPJ.

Taguri articol


12