ȘI CEVA EXTRA Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să extindă amnistia fiscală, anunțată în ședința de Guvern de miercuri, și la o parte dintre dobânzile datorate de contribuabili pentru întârzierile la plată, însă până la limita la care statul se împrumută din piață. La finele verii, statul s-a împrumutat de la bănci cu o dobândă de circa 2%; de cealaltă parte, dobânda penalizatoare este de 0,02% pe zi, respectiv 7,2% pe an. „Vrem să le putem șterge penalitățile persoanelor fizice și juridice care își vor achita până în martie 2016 obligațiile principale. Mai mult, nu mai cerem garanții pentru această eșalonare. Ce înseamnă asta? Practic, după ștergerea datoriilor, firmele pot participa la licitații! Este un imbold pe care vrem să îl dăm pieței. De asemenea, pentru cei care depun declarații rectificative până în martie 2016, vrem să dispară penalitățile sumelor aferente. Eu încerc să mai adaug ceva - să ștergem și o parte din dobânzi, până la limita costului pe care statul îl are când se împrumută din piață“, a declarat joi ministrul de resort Eugen Teodorovici.
CINE, CE ȘI CUM Potrivit proiectului menționat, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ștergerea penalităților de întârziere (și, dacă mutarea lui Teodorovici are succes, a unei părți din dobândă) dacă achită restanța până în martie 2016; de asemenea, ei trebuie să plătească, până la 30 iunie 2016, dobânzile aferente restanțelor (cu sau fără bonusul despre care a vorbit Teodorovici). În plus, cei care vor să beneficieze de aminstie trebuie să-și fi depus toate declarațiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităților de întârziere (termenul-limită este 30 iunie 2016, inclusiv).
UNII DA, ALȚII NU În prezent, pentru plata cu întârziere a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, contribuabilii trebuie să achite dobânzi și penalități, calculate ca procentaj din obligația principală, în funcție de întârzierea față de scadență. De menționat că amnistia fiscală anunțată de MFP nu se aplică pentru obligațiile de plată rezultate din raporturile judiciare contractuale (redevențe, chirii, dividende), cu excepția redevențelor miniere, petroliere și a celor rezultate din concesiune, arendă și alte tipuri de exploatare a terenurilor agricole. De asemenea, facilitatea fiscală nu se aplică celor aflați în procedura insolvenței - potrivit Legii nr. 85/2014, ei se află într-un regim special de îndeplinire a obligațiilor de plată.
Citește și: