De 41 de ani, Constanța este pe harta internațională a operei şi baletului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dansul și muzica, vedete permanente la Teatrul „Oleg Danovski”

De 41 de ani, Constanța este pe harta internațională a operei şi baletului

Cultură 12 Octombrie 2015 / 15:12 4414 accesări

Directorul general al TNOB, Daniela Vlădescu: „Festivalul se desfășoară fără întrerupere din anul 1975, de la prima ediție. Noi am ținut acest festival, an de an, și pe vremuri bune, și în timpuri mai dificile”

Directorul general al TNOB, Daniela Vlădescu: „Festivalul se desfășoară fără întrerupere din anul 1975, de la prima ediție. Noi am ținut acest festival, an de an, și pe vremuri bune, și în timpuri mai dificile”

Opereta „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul, deschide cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului

Opereta „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul, deschide cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului

În primăvara anului 1975, la Constanţa se puneau bazele unui proiect cultural de anvergură internaţională, care, de la an la an, avea să crească în importanţă. Este vorba despre Festivalul Muzicii de Operă şi Balet. Din 1990, acest eveniment major pentru viaţa culturală s-a transformat în Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului. Anul acesta, manifestarea împlineşte 41 de ani şi se va desfăşura, între 25 octombrie - 29 noiembrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. În această perioadă, pe parcursul a 15 seri, sunt programate nu mai puţin de 19 momente artistice unice! Artiştilor lirici tomitani li se vor alătura invitaţi din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, colegi români stabiliţi în Germania şi Elveţia, dar şi oaspeţi din Japonia și Serbia. „Festivalul se desfășoară fără întrerupere din 1975, de la prima ediție, cu toate că au intervenit multe schimbări în structura, politica și managementul teatrelor. Noi am ținut acest festival, an de an, și pe vremuri bune, și în timpuri mai dificile. Această ediție va fi foarte interesantă, iar acest lucru se datorează și Ministerului Culturii. Avem seri care aduc foarte multă diversitate, în completarea operelor și baletelor clasice din repertoriul nostru”, a precizat directorul general al TNOB „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu.

SERILE OPERETEI Iubitorii operetei vor urmări pe 25 octombrie, de la ora 18.30, chiar în deschiderea festivalului, „O noapte la Veneţia”, de Johann Strauss-fiul, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu. De asemenea, pe 29 octombrie, se vor reîntâlni cu „Fermecătoarea operetă”.

VASILE MOLDOVEANU VA PRIMI UN PREMIU ONORIFIC PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului este şi motiv de celebrare a performanţelor și a dragostei pentru cântec. Astfel, pe 29 octombrie, de la 18.30, tenorul Vasile Moldoveanu, artistul român cu cele mai multe reprezentații din istoria modernă a Metropolitan Opera din New York, va fi celebrat la Constanţa, oraşul în care a văzut lumina zilei pe 6 octombrie 1935 şi unde a descoperit pasiunea pentru muzică. Cu acest prilej, el va primi din partea TNOB un premiu onorific pentru întreaga activitate. De asemenea, pe 31 octombrie, sopranele Daniela Vlădescu şi Bianca Ionescu îşi vor face cunoscut crezul lor artistic, sub titulatura „Două vieți pentru muzică”. Pe 20 noiembrie, de la aceeaşi oră este programată o Gală a Tenorilor, în onoarea lui Florin Diaconescu, la aniversarea a 50 de ani de activitate.

PROVOCĂRI COREGRAFICE Cei care apreciază arta coregrafică vor urmări două spectacole de balet speciale: „Giselle”, de Adolphe Adam - 7 noiembrie şi „Peer Gynt”, de Edvard Grieg, precum şi un moment special românesc: „Enesciana” - 13 noiembrie. „Enesciana” va fi precedată, pe 13 noiembrie, de la ora 18.30, de un moment special din Țara Soarelui Răsare: dans clasic și cântece tradiționale japoneze, sub genericul „Legenda tinerei Hanako”.

FARMECUL OPEREI Iubitorii operei vor urmări în cadrul festivalului spectacolele verdiene „Traviata” - 1 noiembrie şi „Aida” - 15 noiembrie, precum şi capodopera pucciniană „Turandot” - 22 noiembrie, toate de la ora 18.30.

CONCERTE SIMFONICE Pe 6 noiembrie, melomanii sunt așteptați la un concert simfonic sub bagheta maestrului Gabriel Voicu din Germania, avându-l ca solist pe violonistul Sebastian Tegzeșiu. Pe 8 noiembrie va fi prezentat concertul pop-rock simfonic „A Whole New World”, cu Ionuț Pascu la pupitrul dirijoral. În închiderea festivalului, pe 29 noiembrie, melomanii se vor delecta cu o capodoperă a genului vocal-simfonic, „Carmina Burana”, de Carl Orff, sub bagheta maestrului Radu Ciorei.

DIVERTISMENT Publicul se va destinde pe 31 octombrie, de la ora 18.30, cu muzică de cea mai bună calitate, oferită de Constanța Brass Band, iar pe 14 noiembrie, actrița Anca Sigartău va prezenta „Cinema Paradiso”, cu soliști lirici din Capitală, balerini din Timișoara, cu participarea Orchestrei Camerata București. În partea va doua a serii, Alina Mavrodin va prezenta „Printre stele. Romanța și surorile europene”.

„S-AU FURAT POVEȘTILE” Nici copiii nu sunt uitați la Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului. Pentru ei, All's Choir and Ballet Company va prezenta pe 17 noiembrie, de la orele 10.00 și 11.30, spectacolul muzical-coregrafic „S-au furat poveștile”.

Pentru aceste evenimente s-au pus în vânzare opt tipuri de abonamente, cu prețuri între 200 de lei - 14 spectacole și 140 lei - 7 spectacole. Momentul „S-au furat poveștile” nu este inclus în pachetul promoțional.

Programul festivalului

„O NOAPTE LA VENEȚIA” Cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului se va deschide pe 25 octombrie, de la ora 18.30, cu opereta „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu. Spectacolul a avut premiera în vară și a fost prezentat cu succes și la Deva, în cadrul Festivalului „Opera Nights”. Soliști vor fi: Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Doru Iftene, Stefan Popov din București, Constantin Acsinte, Laurențiu Severin, Adrian Bădilă, Bogdan Ocheșel, Robert Safta și Cristian Parmac.

MAESTRUL VASILE MOLDOVEANU - UN TENOR PE PATRU CONTINENTE Pe 29 octombrie, de la ora 18.30, maestrul Vasile Moldoveanu va depăna amintiri pe scena TNOB și va primi din partea instituției o recunoaștere a meritelor sale.

„FERMECĂTOAREA OPERETĂ” În aceeași seară, după întâlnirea cu maestrul născut acum 80 de ani la Constanţa, publicul se va răsfăţa, după o scurtă pauză, cu arii celebre din creația compozitorilor Johann Strauss, Emmerich Kalman, Franz Lehar, Robert Stolz, Gherase Dendrino, Tiberiu Brediceanu, Paul Abraham şi George Grigoriu. Vor celebra „Fermecătoarea operetă” artiştii bucureşteni Doina Scripcaru, Patricia Seymour şi Mediana Vlad. Acompaniamentul va fi asigurat de pianista Gonul Aptula.

„DOUĂ VIEȚI PENTRU MUZICĂ”: DANIELA VLĂDESCU ŞI BIANCA IONESCU Festivalul continuă pe 31 octombrie, când, de la ora 18.30, sopranele Daniela Vlădescu şi Bianca Ionescu vor fi protagonistele recitalului „Thank You for the Music”, sub egida „Două vieți pentru muzică”.

„ALL INCLUSIVE” Ultima seară a lunii octombrie se va încheia la Teatrul „Oleg Danovski” cu un recital... „All Inclusive”, susţinut de Constanța Brass Band. Grupul muzical este format din Florin Voinea - trompetă, Sorin Mustățea - trompetă, Vitalie Milosta - corn, Valeri Baran - trombon, Nicolae Leonte - tubă şi Valentin Tănase - percuție.

„TRAVIATA” DESCHIDE LUNA NOIEMBRIE Impresionată de modul în care a interpretat-o pe Violetta Valery, în vară, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului „Opera Nights” de la Deva şi Hunedoara, Daniela Vlădescu, managerul TNOB, a invitat-o pe clujeanca Diana Ţugui la Constanţa, în cadrul festivalului. Invitaţia se va concretiza pe 1 noiembrie, când publicul constănţean o va întâlni pe una dintre cele mai expresive... Traviate din România, în persoana Dianei Ţugui. Spectacolul se va desfăşura sub conducerea muzicală a maestrului Liviu Condriuc din Germania. Din distribuţie mai fac parte: Dejan Maximovici din Serbia, Iordache Basalic din București, Lucia Mihalache, Andrei Băican, Bogdan Ocheșel, Marius Eftimie, Laurențiu Severin, Ionela Duma, Adrian Bădilă.

SEBASTIAN TEGZEŞIU, DIN NOU ACASĂ Pe 6 noiembrie, de la ora 18.30, melomanii sunt invitaţi la un concert simfonic. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Voicu din Germania, iar solist va fi tânărul violonist constănţean Sebastian Tegzeşiu, care în prezent locuieşte în Elveţia. În programul serii sunt incluse lucrări de Johannes Brahms - Uvertura „Tragica”, op. 81, Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35, şi Robert Schumann - Simfonia nr. 2 în Do major, op. 61.

„GISELLE” Cu Giselle, personajul principal din baletul cu acelaşi nume al lui Adolphe Adam, publicul se va întâlni pe 7 noiembrie, de la ora 18.00. Soliştii serii vor fi: Irina Ganea-Mihaiu, Adrian Mihaiu, Eliza Maxim, Horațiu Cherecheș Amalia Mîndruțiu, Nazomi Miura din Japonia şi Alexandru Chiș. Spectacolul are la bază coregrafia clasică semnată de Marius Petipa, Jules Perrot şi Jean Coralli.

„A WHOLE NEW WORLD” Sub conducerea muzicală a carismaticului dirijor Ionuţ Pascu, publicul va asculta pe 8 noiembrie, tot de la ora 18.00, şlagăre din repertoriul lui Michael Jackson, The Beatles, Queen, Donna Summer, Abba, George Gershwin şi alţii. Spectacolul a mai fost prezentat pe scena TNOB, inclusiv pe plaja Liberty Parade, şi s-a bucurat de un succes enorm la public. Orchestra și corul Teatrului „Oleg Danovski”, dar şi soliştii Daniela Vlădescu şi Madeleine Pascu din Bucureşti, Smaranda Drăghici, Răzvan Săraru şi Doru Iftene vor contribui la succesul concertului.

„LEGENDA TINEREI HANAKO” Pe 13 noiembrie, la TNOB, seara se împarte între două momente artistice. Primul dintre ele, din seria „Sufletul lumilor”, se numeşte „Legenda tinerei Hanako” şi începe de la ora 18.30, fiind dedicat culturii din Ţara Soarelui Răsare și desfăşurându-se sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Japoniei la Bucureşti. În program sunt incluse cântece tradiționale japoneze, interpretate de soprana Akiko Hayakawa, acompaniată de pianista Silvia Țigmeanu, şi dansuri clasice japoneze, susținute de Itohisa Wakayaghi.

„ENESCIANA” Cel de-al doilea moment al serii de 13 noiembrie, „Enesciana”, este creaţia coregrafului Horaţiu Cherecheş. El este şi solist al acestui spectacol, alături de Horațiu Cherecheș, Sergiu Dan, Adrian Mihaiu, Amalia Mîndruțiu, Irina Ganea Mihaiu, Nozomi Miura şi Jin Mizutani din Japonia.

„CINEMA PARADISO” CU ANCA SIGARTĂU Următorul eveniment de pe agenda Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului se numeşte „Cinema Paradiso”, în regia lui Marcel Stănciucu şi muzica lui Astor Piazzolla, şi este programat pe 14 noiembrie, de la ora 18.30. Vor evolua, alături de actriţa Anca Sigartău, soliştii Simonida Luțescu şi Andrei Lazăr din București, balerinii Alina Mihai şi Alin Radu Timișoara şi Orchestra Camerata București, formată din Andreea Ștefănescu, Cristian Balaș, Mădălina Florescu, Mihaela Vilcea şi Pavel Zurka.

„PRINTRE STELE. ROMANȚA ȘI SURORILE EUROPENE” După o pauză, seara de 14 noiembrie continuă cu momentul „Printre stele. Romanța și surorile europene”, susţinut de actriţa Alina Mavrodin.

„AIDA” Seara de 15 noiembrie îi este dedicată eroinei verdiene Aida. Spectacolul de operă va începe de la ora 18.30 și se va desfășura sub bagheta dirijorului Koichi Inoue din Japonia. Soliștii serii vor fi: Akiko Hayakawa din Japonia, Răzvan Săraru, Hermine May din Germania, Ștefan Ignat București, Orest Pâslariu din București, Constantin Acsinte, Elena Rotari și Iulian Bratu.

„S-AU FURAT POVEŞTILE” Ziua de 17 noiembrie le este dedicată prichindeilor. Pentru ei, de la ora 10.00 și apoi de la ora 11.30, artiștii de la All's Choir and Ballet Company vor prezenta spectacolul muzical-coregrafic „S-au furat poveștile”. Regia este semnată de Alin Horia Mânzat, iar coregrafia de Beatrice Șerbănescu. Soliști vor fi: Mădălina Constantin, Anfisa Fugaru și Marius Nine.

GALA TENORILOR Sub bagheta lui Radu Ciorei, șapte tenori vor cânta pe 20 noiembrie, de la ora 18.30, în onoarea tenorului Florin Diaconescu, pentru a marca 50 de ani de activitate. Soliști vor fi: Alexandru Badea din Germania, Robert Nagy din București, Alfredo Pascu din București, Răzvan Săraru și Doru Iftene

„TURANDOT” Pe 22 noiembrie, de la ora 18.30, povestea frumoasei principese „Turandot” se va depăna pe scena TNOB, sub conducerea muzicală a lui Gheorghe Stanciu. Soliști vor fi: Alexandru Badea din Germania, Madeleine Pascu și Florin Diaconescu și Antion Zidaru din București, Laura Eftimie - debut în rolul Liu, Constantin Acsinte, Laurențiu Severin, Marius Eftimie, Doru Iftene și Bogdan Ocheșel.

„PEER GYNT” Pe 28 noiembrie, de la ora 18.30, pasionații de balet vor vedea spectacolul „Peer Gynt”, de Edvard Grieg, în regia, concepția scenografică și coregrafia lui Gheorghi Kovtun. Soliștii serii vor fi: Sergiu Dan, Eliza Maxim, Horațiu Cherecheș, Irina Ganea-Mihaiu, Adrian Mihaiu, Anca Strnad, Amalia Mîndruțiu și Mayu Takahashi din Japonia.

„CARMINA BURANA” Cortina va cădea peste ediția a 40-a a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului pe 29 noiembrie, de la ora 18.30, când este programată o capodoperă a genului vocal-simfonic: „Carmina Burana”, de Carl Orff.

Soliștii serii vor fi: Iordache Basalic și Ana-Maria Mirescu din București și Doru Iftene. Vor contribui la succesul serii, sub bagheta maestrului Radu Ciorei, orchestra și corul TNOB - maestru de cor Adrian Stanache, precum și corul de copii al Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, pregătit de dirjorul Sebastian Pascale.

Citește și:

Tenorul Vasile Moldoveanu, din nou acasă

Peste 5.000 de spectatori la Festivalul Muzicii şi Dansului

„Carmina burana” a încheiat Festivalul Muzicii şi Dansului



12