Biserica Romano-Catolică a condamnat vehement decizia Curţii Supreme din SUA de invalidare a legii care definea căsătoria drept o uniune între un bărbat şi o femeie. „Este o zi tragică pentru căsătorie şi pentru naţiunea americană. Curtea Supremă a greşit”, a reacţionat Conferinţa Episcopală americană, într-un comunicat difuzat miercuri. Curtea Supremă de Justiţie din SUA a invalidat, miercuri, legea care defineşte căsătoria ca fiind o uniune între un bărbat şi o femeie, o decizie ce reprezintă o victorie majoră pentru activiştii gay. Această decizie permite cuplurilor homosexuale căsătorite legal în 12 dintre cele 50 de state americane şi în capitala Washington DC să aibă acces la aceleaşi avantaje federale ca şi cuplurile heterosexuale. Preşedintele american, Barack Obama, a declarat ieri, la Dakar, că decizia Curţii Supreme a SUA în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este o „victorie pentru democraţia americană”.
DISCREŢIE Fostul preşedinte american Bill Clinton a salutat discret, miercuri, decizia Curţii Supreme a SUA de a invalida legea federală asupra mariajului, un text pe care el însuşi l-a promulgat pe vremea când locuia la Casa Albă, în 1996. „Invalidând legea asupra apărării mariajului (DoMA), Curtea a recunoscut că discriminarea faţă de un grup, indiferent care este acesta, ne pune obstacole în eforturile noastre de a avea o ţară mai unită”, a declarat el într-un comunicat comun cu soţia sa, Hillary Clinton, fost secretar de Stat. „Suntem de asemenea încurajaţi de faptul că mariajul pentru toată lumea va reveni, probabil, curând în California”, a adăugat cuplul Clinton, cu trimitere la cea de-a doua decizie anunţată miercuri de Curtea Supremă. Legea DoMA (Defense of Marriage Act), ce preciza că mariajul reprezintă uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a fost promulgată în septembrie 1996, de Bill Clinton, după ce a fost aprobată de Congres. Pentru istorici, a fost vorba de o decizie mai degrabă politică, cu două luni înainte de realegerea sa la Casa Albă pentru un al doilea mandat, în detrimentul republicanului Bob Dole. În pofida DoMA, pe care „New York Times” a calificat-o într-un editorial ca reprezentând „unul dintre cele mai slabe momente politice ale lui Clinton”, acesta din urmă este considerat ca fiind primul preşedinte care a apărat cu adevărat drepturile homosexualilor.
BUCURIE LA HOLLYWOOD Deciziile Curţii Superioare au stârnit un val de bucurie la Hollywood, unde unele dintre cele mai proeminente personalităţi din industria de divertisment militează pentru drepturile gay. În urma deciziei, actriţa Kristen Bell şi-a exprimat bucuria cerându-l de bărbat pe partenerul său de viaţă, Dax Shepard. Şi cuplul format din Angelina Jolie şi Brad Pitt, unul dintre cele mai influente de la Hollywood, a anunţat în trecut că nu se va căsători până când cuplurile gay nu vor avea dreptul să se căsătorească în mod legal în SUA. Actriţa şi prezentatoarea de televiziune Ellen DeGeneres, la rândul ei o militantă pentru drepturile gay, a declarat pe contul său de Twitter: „Aceasta este o zi minunată pentru cauza egalităţii. Felicitări tuturor. Chiar tuturor!”. Ca şi Melissa Etherighe, Ellen DeGeneres a fost una dintre primele vedete din showbiz-ul american care a anunţat public că este lesbiană, fiind căsătorită cu actriţa Portia de Rossi.