Despre „eroii”... anonimi şi celebri ai Marinei Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evocări

Despre „eroii”... anonimi şi celebri ai Marinei Române

Cultură 14 August 2012 / 00:00 1864 accesări

O inedită lecţie despre eroi, personalităţi, dar şi nume mai puţin cunoscute ale marinei militare şi civile s-a desfăşurat, ieri, în sala de spectacole a Cercului Militar Constanţa, sub forma unui simpozion organizat de Muzeul Marinei Române (MMR), în colaborare cu instituţia gazdă. „Astăzi ne aflăm aici pentru a aniversa un moment important din viaţa Marinei Române: împlinirea a 110 ani de la prima menţionare a sărbătoririi Zilei Marinei Române”, a spus, în deschiderea manifestării, directorul MMR, comandor conf. univ. dr. Olimpiu Manuel Glodarenco.

EROII DIN „CULISE” Seria comunicărilor ştiinţifice pregătite pentru simpozionul „Marina Română - valori istorice şi repere contemporane” a fost deschisă de specialistul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Lavinia Gheorghe. „Am ajuns la concluzia, după săptămâni întregi de documentare, că oamenii mor şi odată cu ei se duce şi memoria. Din păcate, istoriografia noastră „a alergat” mereu după evenimente şi după oamenii mari. Există însă şi oameni mici care... au pus umărul şi cărora le datorăm foarte mult”, şi-a început discursul dr. Lavinia Gheorghe. Aceasta le-a vorbit celor prezenţi despre inginerul naval Mihail Tanco, transilvăneanul care a făcut parte din comisia de evaluare a submarinelor româneşti şi a Bricului „Mircea cel Bătrân”. Despre această personalitate „din culise”, specialistul MINAC a mărturisit că a aflat din corespondenţa pe care inginerul naval nonagenar a purtat-o cu regretatul prof. univ. dr. Adrian Rădulescu.

Conf. univ. dr. Marian Zidaru de la Universitatea „Andrei Şaguna” le-a vorbit celor prezenţi despre o personalitate a Marinei Române: amiralul Horia Măcelaru (Horia Macellariu). „Acest personaj a avut momentul său de glorie, consemnat în istoria Marinei Române - „Operaţia 60.000”, care, din punct de vedere tehnic, a modului în care a fost executată, e comparabilă cu celebra operaţie de la Dunkerque”, a spus conf. univ. dr. Marian Zidaru.

EVOCARE NICOLAE IONESCU-JOHNSON „Dacă distinşii mei colegi au vorbit despre personalităţi ale marinei militare care au făcut dovada calităţilor lor profesionale şi umane la sfârşitul perioadei interbelice şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, eu voi încerca să creionez portretul unuia dintre cei mai cunoscuţi ofiţeri atât din marina militară, cât şi din cea civilă, comandorul Nicolae Ionescu-Johnson, omul de care se leagă multe dintre realizările marinei militare române de la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, unul dintre participanţii direcţi de la Răscoala din 1907 şi unul dintre pionierii Serviciului Maritim Român”, a spus dr. Ion Rîşnoveanu, cel care a încheiat lucrările simpozionului.

PREMII PENTRU ŞAHIŞTI Simpozionul a fost precedat de acordarea premiilor Cupei Zilei Marinei Române la Şah, de către preşedintele Ligii Ofiţerilor din Marină Militară, comandor Gheorghe Ichimoaei. Astfel cupa de bronz a ajuns la Divizionul Nave Dragoare, argintul a fost obţinut de Brigada 9 mecanizată „Mărăşeşti”, iar aurul le-a revenit celor de la Unitatea Scafandri de Luptă.



12