Dialog plastic între generații, în Dobrogea multiculturală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dialog plastic între generații, în Dobrogea multiculturală

Cultură 22 Noiembrie 2015 / 17:39 4369 accesări

Eleva Daria Barbu

Eleva Daria Barbu

Lect. dr. Cristina Gelan, Demostene Olariu, dr. Doina Păuleanu, Amal Jamal și lect. dr. Lelia Rus-Pîrvan

Lect. dr. Cristina Gelan, Demostene Olariu, dr. Doina Păuleanu, Amal Jamal și lect. dr. Lelia Rus-Pîrvan

Acest „Orient în miniatură, cu amestecul său de popoare”, după cum definea Dobrogea poetul și jurnalistul Mihai Eminescu, reprezintă o necontenită sursă de inspirație pentru artiștii plastici. De-a lungul anilor, ei au străbătut-o în lung și-n lat, din Deltă până la Vama Veche și până în pitorescul Balcic, în vremea când Cadrilaterul a făcut parte din granițele României.

„Am fost un model cultural dintotdeauna, deoarece aici, indiferent de imperiile care s-au succedat, de valurile migratoare care au trecut, de luptele care s-au dat, oamenii s-au înțeles extraordinar de bine, indiferent dacă erau turci, tătari, români, greci, bulgari, armeni, ruși-lipoveni. Toate națiile au trăit aici într-o armonie extraordinară”, susține directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

UNITATE ÎN DIVERSITATE Faptul că acest spațiu al bunei conviețuiri nu și-a pierdut farmecul, odată cu trecerea anului, se poate observa din expoziția deschisă, duminică, la Muzeul de Artă, rod al unei inedite colaborări româno-norvegiene între artiști consacrați și tineri care promit în domeniul artelor. Parte a proiectului „Centrul pentru Educație Interculturală Constanța” (CPEIC), expoziția reunește pe simezele Muzeului de Artă lucrările a 45 de artiști: 25 de tineri de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” și de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” (din grupul-țintă al proiectului), 8 artiști norvegieni și 12 plasticieni constănțeni. Chipuri exotice, costume populare tradiționale și peisaje cu minarete și cu castelul Reginei Maria de la Balcic „vorbesc” privitorilor despre multiculturalitate, despre tradiție și pitoresc. „Iată că o expoziție pornită de pe premise atât de diferite a reușit să-și găsească unitatea în diversitate, dar și în calitate”, a spus dr. Doina Păuleanu.

Elevă în clasa a X-a la Colegiul „Regina Maria”, Daria Barbu a prezentat pe simeze o compoziție cu trei personaje, definitorie pentru Dobrogea. „Am realizat portretele a trei fete în port tradițional, fiecare reprezentând câte o cultură, o minoritate. Îmi place să fac portrete, de aceea nu mi-a fost greu să realizez această compoziție, iar atelierele interculturale m-au ajutat să cunosc mai bine etniile”, a spus eleva.

Expoziția inclusă în proiectul CPEIC - realizat de muzeul constănțean, în parteneriat cu Centrul Naval Naţional pentru Studii și Inițaitivă în Educaţie, Sport şi Tradiţii din Constanţa şi International Organization for Democracy and Human Rights (IODHR) din Oslo - va fi itinerată și în Norvegia.

Cei 20 de artiști români și norvegieni care expun alături de tinerii constănțeni sunt: Nicolae Morărescu, Ignat Ștefanov, Marieta Besu, Aurelian Broască, Loretta Băluță, Mirela Dimcea, Eugenia Botezatu, Cătălin Botezatu, Marcel Pârâială, Iolanda Manolescu, Niță Manolescu, Lelia Rus-Pîrvan, Anni Onsager, Arnhild Grimseid, Elin Setara, Kirsten Mørck, Line Schjolberg, Mariannei Haukaas, Pål Unger, Ragnhild Steig Svenningsen.

La vernisaj au luat parte, alături de dr. Doina Păuleanu și lect. dr. Lelia Rus Pîrvan, din partea muzeului constănțean, lect. dr. Cristina Gelan, expert intercultural angajat de promotorul de proiect, Amal Jamal, expert intercultural în cadrul CPEIC, din partea partenerului norvegian, și Demostene Olariu, expert intercultural angajat de IODHR în proiect.

Duminică s-a desfășurat și cel de-al treilea atelier de educație interculturală din cadrul proiectului, cu tema „Problema stereotipurilor și a prejudecăților în ceea ce privește comunitățile minoritare”.

Citește și:

Expoziție româno-norvegiană la Muzeul de Artă

Inspirație și comunicare interculturală la Muzeul de Artă

„Mozaicul” dobrogean cultural, în viziunea tinerilor artiști

Se deschide Centrul pentru Educaţie Interculturală



12